Storslagna berg & turkosblått hav

Vandringsresa Kroatien

Turkosblått hav och vita klippiga berg

Pris Fr. 11.990:-

Vandring i klippiga berg, gröna sluttningar och en glittrande kust.

Vandringsresa varvas med turkosblåa bad vid Rivieran, kultur, vinprovning, SPA och storslagna berg man gärna vill återvända till. Kroatien levererar mer än bara ett kristallklart hav!

Vandringsresa “Kroatiens berg & Riviera” inkluderar 4 vandringsdagar, cityguidning i UNESCO staden Split och Diocletianus Palats från 300-talet, 7 frukostar, 7 middag och 4 luncher vid vandringarna. Dessutom reser vi en av dagarna till en nationalpark i grannlandet Bosnien-Hercegovina. En skön vandringsvecka blandad med kultur, SPA, god mat och dryck.

Highlights

Vandringsresa till Kroatien går till Makarska Riviera, och vi har inkluderat  fyra härliga vandringsdagar med lunch, och återhämtar oss däremellan genom att uppleva livet i Makarska med sol, bad och andra aktiviteter. En utflykt till Unescostaden Split och Palatset från 300-talet ingår också. På vårt hotell serveras 7 frukost och 7 middag under veckan. Finns ork och tid kan man även lägga till en extra vandring, eller utflykt till Dubrovnik. Möjligheterna är många. Vill man går det även bra att lägga till en extra vecka.

Resan går till en av kroaternas egna favoritplats, den charmiga kuststaden Makarska, som inramas av de fantastiska bergsmassiven Biokovo och grönskande skogar. En perfekt plats för vandring, retreat och avkoppling, där vi har ett kristallklart hav direkt utanför dörren.

Visa mer

Makarska ligger 6 mil söder om Split och vi bor på det 4-stjärniga hotell Meteor beläget direkt vid havet. Endast en liten promenadstig skiljer hotellet från stranden, och ligger ett stenkast från den gamla stadens kärna, cirka 250 meter. Strandpromenaden kantas av restauranger, butiker kafeer, bagerier, gallerier, en liten marknad och mycket mer. Här är även utbudet av hälsobehandlingar stort, vilka du kan läsa mer om.

Hur graderar vi nivån på våra vandringar? Läs mer i korthet nedan eller om “Nivå på vandringar”.

Genom åren har vi noterat att de flesta tenderar att övervärdera sin förmåga, eller så utgår man ifrån att man rest på “medel” vandringar med andra vandringsarrangörer.

Vi har därför lagt in två olika graderingar på vandringens nivå. Lokalt ansvarigas bedömning respektive tidigare gästers upplevelse. Om ni är intresserad av en Lätt vandringresa, utan större stigningar och som innebär att man inte tänjer på de egna gränserna, jaa, då rekommenderar vi vår “Seniorvandring i Kroatien” som är från 55+ och uppåt. Eller vandringsresan ” Bosniens okända slätter”.

Nivå på denna veckans vandring: (graderat enligt Kroatiska kartinstitutet)

 1. Ravna Vlaska – Vosas (Lätt) 3 timmar, fr. 900möh-1.422möh, t/r
 2. Peljesac-Sve. Ilija (Medel) 5,5 timmar, fr 300möh – 900möh, t/r
 3. Kotisina (Lätt) 4 timmar, från 300möh – 400 möh, t/r.
 4. Blidinje (Medel), 6 timmar, från 1244möh – 2.074 möh, t/r.

Extra tur: Paklenica Nationalpark (medel)

Nivå på denna veckans vandring: (enligt vad tidigare seniorvandrare tyckt)

 1. Ravna Vlaska – Vosas (Lätt)
 2. Peljesac-Sve. Ilija (Svår)
 3. Kotisina (Medel)
 4. Blidinje (Svår)

Extra tur: Paklenica Nationalpark (medel)

Avresor: 13 maj, 30 september och 21 oktober

Vi reser alltid med direktflyg. Läs mer om “KRORES flygtider“. Är ni en grupp kan ni boka en egen gruppresa/medlemsresa och skräddarsy efter egna önskemål.  Titta gärna in på vår sida om “Rekommendationer”, så får ni en liten känsla av vad andra som rest med oss tyckt.

Läs mer om vilken utrustning vi rekommenderar – Resfakta

Reseprogram

 1. Dag 1 Lördag

   Vi välkomnas av de vita Biokovobergen och Makarska Rivieras turkosa hav. Denna första dag träffas vi och äter en lättare strandlunch tillsammans med övriga vandrare.

  Vi presenterar veckans vandringar, utflykter och andra aktiviteter som väntar.
  Visa mer


  KRORES guider möter er på flygplatsen. Busstransfer från flygplatsen till hotell Meteor. Incheckning genom att ni lämnar in ert pass i receptionen, samtidigt som bagaget bärs till ditt rum. Första dagen tar vi det lugnt och insuper den härliga omgivningen. Dagen är fri till att upptäcka den charmiga byn.

  Kl: 14.30 går vi tillsammans till en lokal strandnära restaurang då vi hälsar på varandra första tillfället, och går igenom veckan som kommer. Middag på hotellet kl: 19.00-21.00

 2. Dag 2.

  Söndag

  Vi bestiger toppen “Sv. Ilija” (961m) på den rödvinsproducerande halvön Peljesac, där vi njuter av vidunderlig utsikt och en avkopplande vila. Därefter tar vi oss vidare till Mali Stons saltfabrik och ostronodlingar och avslutar dagen med något gott att äta

  Dagen blir tidig. Redan kl. 07.00 reser vi med buss söderut mot Mali Ston och halvön Peljesac. Den lilla orten Mali Ston kan stoltsera med att visa upp världens näst längsta mur från 1400-talet, efter Kinesiska muren. Här ligger även några av landets bästa områden för ostron- och saltproduktion.

  När vi kommer fram till orten Orebic, startar vår vandring från 135 höjdmeter. Terrängen är varierande genom löv- och tallskog och startar med en brant stigning (500meter). Vi tar så många vilo- och utsiktspauser som vi känner och behöver. Väl framme får vi en fantastiskt utsikt över den Adriatiska skärgården. På toppen råder hundraprocentig avkoppling och vi äter vår medhavda picknick. Vandring samma väg tillbaka, (ej brant eller svårt för knän). Bussen väntar för att ta oss hemåt med ett längre stopp på Mali Ston. Här äter vi en tidig middag. Åter hotellet cirka kl: 20.30. (Ej middag)

 3. Dag 3

  Måndag

  Vi reser med buss upp genom Biokovo naturpark och vandrar genom gröna öppna fält, mot Strbina och toppen Vosas, 1.422m, som bjuder på vidunderlig utsikt. Dagen avslutas med lunchpicknick och några goda droppar lokalt vin på toppen.

  Efter frukost, cirka kl: 09.00 har vi 45 minuters bussresa upp genom Biokovo naturpark. Vi gör några korta stopp längs färden upp till Ravna Vlaska, som är vår startpunkt för dagens lätta vandring. Vi vandrar genom öppna fält, gamla stenhus och odlingar i Biokovo. Sista etappen på tjugo minuter tar oss till toppen Vosac, 1.422 möh. Här njuter vi av vår picknick. Buss tillbaka. Åter hotellet ca kl: 16.00. Middag hotellet 19.00-21.00

 4. Dag 4

  Tisdag

  Blidinje Nationalpark i grannlandet Bosnien-Hercegovina imponerar med sin storslagna natur som är en mix av Skottlands romantiska kullar i “Highland” och Alpernas höga bergsmassiv.

  Tidig frukost. Kl: 07.30 reser vi med buss till grannlandet Bosnien-Hercegovina, ca 1,45 timme från Makarska stad. Landskapet vi färdas genom är vackert och skiljer sig mycket från Kroatiens. Här börjar vår vandring i närheten av den vackra sjön Blidinje (1244möh)  i nationalparken med samma namn. Vi njuter av sköna stigar och vyer. Vårt mål är att ta oss till toppen Veliki Vran, 2.066 möh. Vi har egen snacks med oss som proviant under vandringen. Från toppen går vi en annan väg ner. Och når slutligen den rustika restaurangen  ”Hajducka Vrleti”. Här njuter vi i en ombonad miljö, och är åter på hotellet ca kl: 19.00. Middag serveras kl 19.00-21.00

 5. Dag 5

  Onsdag

  Ledig dag: välj mellan att resa till staden Dubrovnik eller följ med på ytterligare en dags vandring i Biokovo bergen.

  Dubrovnik: kl: 08.00-18.00. Efter frukost reser vi mot staden Dubrovnik, som George Bernard Shaw menade var paradiset på jorden. Längs med kustvägen söderut kör vi förbi intressanta historiska platser som vår guide berättar mer om. Framme i Dubrovnik väntar staden att få berätta sin spännande historia från 1400-talet till modern tid. Pris: 520Kn. Resan inkluderar buss, öronsnäckor vid guidning, svensktalande guide.             

  Extra vandring i Biokovo. Ring oss för mer information.  Vi planerar den extra turen då vi ser antalet intresserad på plats i Kroatien. Minimantal: 2 st.

 6. Dag 6

  Torsdag

  Idag gör vi en annorlunda utflykt. Vi reser till staden Split och det vackra Palatset Diocletianus från 300-talet. Vi får en guidning och kan på egen hand promenera längs med kusten, upp till en vacker utsiktsplats och botanisk trädgård. Eller så njuter vi av en skön dag med kultur och shopping längs den marmorkantade esplanaden utmed Rivan.

  Split: Kl:08.30-17.00. Vad passar inte perfekt än att näst sista dagen resa en dryg timme bort, till Kroatiens näst största stad som är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och palatset från 300-talet. Från den palmkantade marmoresplanad når vi stadens shoppingstråk. Guidning av palatset och staden från förhistorisk till modern tid. Staden har dessutom blivit utsedd till regionen Dalmatiens vackraste stad ett antal år i rad. Egen tid för strövtåg, shopping med mera. Resan ingår i vandringsveckan och inkluderar buss, svensktalande guide.

 7. Dag 7

  Fredag

  Kotisina betyder stillhet, och är vårt mål för dagen. Vandringen tar oss från Makarska stad till den botaniska trädgården som ligger i Biokovo naturpark, 350-500möh. Platsen är som gjord för vila och kontemplation. Vi slår oss ner för en fika i trädgården. 

  Vår sista dag på veckan avslutar vi med en kortare vandring från hotellet. Vi vandrar  upp till den botaniska trädgården i Kotisina, där vi kopplar av, strosar runt i den vilda trädgården och tar en fika på plats. Den som vill kan fortsätta sin vandring till nästa by, Veliko Brdo. (+1timme). De som vill resa tillbaka med buss till hotellet gör det, och övriga tar sig tillbaka till fots.

  Middag kl: 19.00-21.00

 8. Dag 8

  Lördag

  Hemresa – Tack för en fin vecka tillsammans och välkommen åter.

  Tider för hemresa, se vår anslagstavla och informationspärmar på hotellet.

Sammanfattning av utflyktsdagar (tid, höjdmeter, avstånd).

 

Från Till Time Höjdmeter möh Sträcka
Peljesac, Orebic Sv. Ilija 5,5 tim Fr. 135-961 7km
Biokovo Ravna Vlaska Vosac 3 tim Fr. 1288-1388 5km
Blidinje Veliki Vran 6 tim Fr. 1244-2074 9km
Makarska Kotisina 2 tim Fr. 100-500 4km

 

Söndag:

Peljesac-Sve. Ilija (Medel) 5,5 timmar, fr 135möh – 961möh, t/r. Sträcka: 7km.

http://www.korculainfo.com/peljesac/svetiilija/sv-ilija-peljesac-map1/?kohana_uri=peljesac/sv-ilija-map1/

 

Måndag:  

Ravna Vlaska – Strbina – Vosac (Lätt)  3 timmar, fr. 1.228möh-1.338möh – 1.422möh, t/r. Sträcka: 5km.

 

Tisdag:

Blidinje (medel-svår), 6 timmar, fr 1244möh – 2.074 möh, t/r. Sträcka: 9km.

http://www.outdooractive.com/en/hiking-trail/bosnia-and-herzegovina/veliki-vran/15421920/#dm=1

 

Fredag: Kotisina (Lätt) 1,5 timmar, från 150möh – 500 möh, t/r. Ca 4km.

Pris & Datum

Avresa Hemkomst Pris Boka
2020-04-22 2020-04-29 11.500 Boka
2020-10-07 2020-10-14 10.900 Boka

 

Sammanfattning av utflyktsdagar (tid, höjdmeter, avstånd, svårighetsgrad – nivå)

Från Till Time Höjdmeter möh Sträcka Nivå

(Lokal gradering)

Nivå

(seniorgästers gradering)

Peljesac, Orebic Sv. Ilija 5,5 tim Fr. 135-961 7km MEDEL SVÅR
Biokovo Ravna Vlaska Vosac 3 tim Fr. 1288-1388 5km LÄTT LÄTT
Blidinje Veliki Vran 6 tim Fr. 1244-2074 9km MEDEL SVÅR
Makarska Kotisina 2 tim Fr. 100-500 4km LÄTT MEDEL

 

Söndag:
Peljesac-Sve. Ilija (Medel) 5,5 timmar, fr 135möh – 961möh, t/r. Sträcka: 7km.

http://www.korculainfo.com/peljesac/svetiilija/sv-ilija-peljesac-map1/?kohana_uri=peljesac/sv-ilija-map1/

Måndag:  

Ravna Vlaska – Strbina – Vosac (Lätt)  3 timmar, fr. 1.228möh-1.338möh – 1.422möh, t/r. Sträcka: 5km.

Tisdag:

Blidinje (medel-svår), 6 timmar, fr 1244möh – 2.074 möh, t/r. Sträcka: 9km.

http://www.outdooractive.com/en/hiking-trail/bosnia-and-herzegovina/veliki-vran/15421920/#dm=1

 Fredag: Kotisina (Lätt) 1,5 timmar, från 150möh – 500 möh, t/r. Ca 4km.

 Vår vandringstakt

Ingen skall behöva känna sig stressad av att någon går i lite snabbare tempo än vi själva. Vi har som regel att vänta in varandra, och tar precis så många utsiktspauser och vattenpauser som vi behöver. Vi är inte här för att stressa, utan för att njuta och ha det gott. Jag som håller i dessa vandringar brukar säga till mina deltagare att: “har man valt att resa på en gruppresa för vandring, då håller man ihop för att man är just en grupp. Det är vår målsättning. Annars har man kunnat välja att resa på egen hand.”

Kläder och utrustning

Alla har olika behov av kläder och utrustning när man är på vandring. Ni skall så klart ta den utrustning ni trivs med. Nedan kommer lite tips och råd, utifrån vår erfarenhet och anpassat för de platser vi besöker.

 1. Skärmmössa/öronband och solskydd
 2. Stavar ( alltid skönt att ha med som extra stöd)
 3. Varmare tröja/flisjacka exv.
 4. Torra ombyteströjor (det är inte roligt att vara svettig och bli kall i onödan)
 5. Stabila vandringsskor (hellre högre än lägre)
 6. 2 par strumpor
 7. Långa byxor – gärna de som går att göra till shorts.
 8. Ryggsäck – minst 15-20 liter.
 9. Vattenpåse är alltid smart. Annars fungerar flaskor bra.
  (Beroende på tidpunkt, väder och vart vi går behöver vi minst 1,5-3 liter vatten)
 10. Lite tvättmedel! (Skönt att kunna skölja av smutsiga kläder.)
 11. Vindtät jacka/regnjacka.

* Varje vandringsdag tar vi själva med oss lättare förtäring, snacks (energi), frukt, macka etc. Några kan ha nära till blodsockerfall, och kan inte vänta med lunch för länge. Tänk smart!

Många tänker faktiskt inte på att man blir väldigt svettig eller blöt under dagarna då vi går. Vår erfarenhet är att många inte har med sig tillräckligt med ombyte.  Det är rätt skönt att vara ren och fräsch i början av dagen!

När vi åker till Bosnien-Hercegovina kan temperaturen vara mycket lägre än vid kusten.(September). Ibland uppemot 10-20 grader svalare. Därför är det bra att tänka på det vid packning. Det kan ligga ett snötäcke på marken, och alla vandringsskor är inte helt vattentäta.

Normalt ligger temperaturen i Kroatien och vid Makarska Riviera våra tidpunkter för vandring på ca 22-30 grader. Se Fakta om väder. I bergen är det självklart betydligt svalare än vid kusten. I Biokovo bergen som ligger ovanför Makarska där vi bor, kan det skilja 10 grader. Desto mer i  Bosnien-Hercegovina.

Att boka resa

Våra resor går att boka här på nätet. Vid bokning på telefon tillkommer en serviceavgift på 195:-. Man får även tillgång till olika erbjudanden när man bokar via hemsidan. Det kan vara rabatt på utflykter eller annat. Aktuella erbjudanden ligger alltid synliga på hemsidan. Bokar du på internet får du en bokningsbekräftelse samt faktura skickad till din mejladress. Du får även dina resehandlingar, reseprogram m.m mejlat ca 7 dagar före avresa.

OBS! Du ansvarar själv för att registrera dina uppgifter om namn enligt ditt pass. Är ditt namn felstavat vid bokningen av resan tillkommer ändringsavgift hos oss och flygbolaget.  Det är även ditt ansvar att se så att alla dina uppgifter stämmer på bekräftelsen.

Flygtider och avreseorter:

Från ARLANDA, Stockholm- Split

Flight: ARN-SPU DY4337 kl. 07:35-10:20, Flight: SPU-ARN DY 4338 kl. 11:05-13:45

Från KASTRUP, Köpenhamn- Split
Flight: CPH-SPU DY3288 kl. 06:10-08:25, Flight: SPU-CPH DY 3289 kl. 09.10-11:25

Från LANDVETTER, Göteborg-Zadar
Flight: GOT-ZAD kl: 09:25-12.00   Flight: ZAD-GOT kl. 06:30-09.00

Från SKAVSTA, Nyköping-Zadar
Flight: SKV-ZAD kl: 17:45-20:20,  Flight: ZAD-SKV kl: 20:45-23:20

TILLÄGG ENKELRUM: 2.500:-  per vecka (Dubbelrum eget bruk)

TILLÄGG EXTRA VECKA: 5.990:- per vecka och person. Läs mer om extra veckor och kombinationesresor.

** Avresa från Göteborg: Vid ankomst kommer KRORES chaufför och möter upp er på flygplatsen. Vid avresa möter KRORES chaufför upp er på hotellet. Ni är själv ansvariga att se så ert bagage håller rätt vikt, samt att ert boardingkort är intakt. Läs mer om “Våra flyg”. 

Flygtider, flight nummer, bagage  samt busstransfer. Läs mer på “Våra flygresor”

Läs mer om vårt hotell Meteor, 4-stjärnigt.

Boende

Hotell Meteor****

 • Standard: 4-stjärnigt
 • Dubbelrum, enkelrum, svit med badkar (ej dusch)
 • Handikapprum 3 st (dusch)
 • Flertalet rum har sjöutsikt
 • Hiss till alla våningsplan
 • Balkong på alla rum
 • Avstånd havet: cirka 10 meter.
 • Avstånd centrum: 100 meter
 • Avstånd flygplats: 70 km
 • 25 meters inomhuspool (klor)
 • 25 meter utomhuspool
 • Internet på hotellet (ej rummen)
 • Wellness, bastu, gym, bankomat, frisör, shop, smyckesbutik, cafe, restaurang, konferensrum och samlingslokaler bland mycket mer.
 • Hotellet bjuder oftast på hotell underhållning ca 3dagar per vecka för alla hotellets gäster.
 • Hotell Meteor ligger beläget vid Makarska strandpromenad.Hela strandpromenaden kantas av restauranger, barer och butiker.
 • Galleri: https://www.hoteli-makarska.hr/en/our-hotels/hotel-meteor 
Extra vecka

Extra vecka

Lägg till en extra vecka på samma hotell, eller välj att resa veckan efter eller före till Dubrovnik. Du kan också välja en annan Temaresa. Läs...
KRORES Trygg

KRORES Trygg

Att bli sjuk i ett främmande land. Det finns tillfällen då man kan känna sig utelämnad och sårbar, oavsett ålder och resvana. Då man inte förstår...
Svensktalande guider

Svensktalande guider

På vårt resmål har vi alltid svensktalande guider vid utflykter och på vårt hotell, som finns tillgängliga dagligen. Vi kan vara uppemot fem svensktalande reseledare på...