Så vackert, så annorlunda, så grönt

Vandringsresa i Montenegro

Vi slår upp våra ögon till nationalparken Durmitor

Pris 11.990:-

Vi känner oss priviligerade i vår ensamhet

Att ta sig hit är en ansträngning. Att vara här är en lycka. Mitt ute i ingenstans slår vi upp ögonen till nationalparken Durmitor. En liten bergsby med betande kor runt omkring. Platsen är en lisa för själen och turisterna lyser med sin frånvaro. Rekreation att längta efter.

Vandringsresa Montenegro. Man undrar varför inte flera turister tar sig hit. Montenegros bergslandskap är vidunderligt vacker, människorna trevliga och det mesta betydligt billigare än vid landets kust. Montenegro som inte är med i EU, har generellt låga priser. Vi njuter därför av det bästa i det mesta. Vår vandringsresa bjuder på 4 härliga vandringsdagar tillsammans och en gratis utflykt till Dubrovnik.

Highlights

En plats att älska – Durmitor nationalpark

Vandringsresa till sydöstra Montenegro och Durmitor National Park. Vi bor i den lilla bergsorten Žabljak, en böljande grön platå med utsikt över de skyhöga topparna i Durmitor. Zabljak påminner om en liten by i Alperna, beläget 1450 möh med böljande gröna fält och höga toppar som omfamnar oss. Durmitor är så naturskönt att ingen kan undgå att älska denna plats. Det är uppfriskande orört och emellanåt inga tecken på mänsklig närvaro. Här fyller vi på energi utmed gröna böljande ängar,  och imponerande höga berg som kompletteras av Tara Canyon och många andra glaciärsjöar (crno jezero, zminje jezero, jablan jezero med flera).

Charmigt boende mitt i detta grönskande land

Bästa boendet har vi i charmiga trä chalets, med panorama vy över ängar och bergstoppar. Familjen som äger dessa små hus tar mer än väl hand om oss under veckan. Vi helnjuter av riktigt hemlagad traditionell mat där råvarorna kommer från lokala bönder, och vinet från lokala producenter.

Kort summering av vandringresan

Vår vandringsresa till Montenegro bjuder på: 4 vandringar på medelnivå med inkluderat lättare lunchpaket. Frukost och middag ingår varje dag. Resan inkluderar även en gratis utflykt till UNESCO staden Dubrovnik. Tillägg: Kotor Citutur, 1 extra Vandringstur

Hur graderar vi nivån på våra vandringar?

Nivå på denna veckans vandring: (graderat enligt Montenegros kartinstitut)

 1. Lokvica (Medel) 5 timmar, fr Xmöh-Xmöh, t/r
 2. Planinica (Medel) 5 timmar, fr Xmöh – Xmöh, t/r
 3. Crno Jezero  (Lätt-Medel) 3,5 timmar, från Xmöh – Xmöh, t/r.
 4.  4 sjöar (Medel), 4 timmar, från Xmöh – Xmöh, t/r.

Extra tur: Durmitor Nationalpark, Bobotov kuk, 2.523möh (svår)

Genom åren har vi noterat att många tenderar att övervärdera sin förmåga, eller så utgår man ifrån att man rest på “medel” vandringar med andra vandringsarrangörer. Vi brukar därför lägga in två olika graderingar på vandringens nivå. Lokalt ansvarigas bedömning respektive tidigare gästers upplevelse. Denna resa är en NYHET för i år, därför har vi inte tagit med gästers upplevelse av nivån. Är ni intresserad av en Lätt vandringresa, utan större stigningar och som innebär att man inte tänjer på de egna gränserna, jaa, då rekommenderar vi vår “Lätt Seniorvandring i Kroatien”.

 

 

Reseprogram

 1. Tisdag

  Dubrovnik Kustens pärla hälsar oss välkomna, före vi tar oss vidare mot Montenegros vackra landskap.

  Vi ankommer Dubrovnik kl: 12:25 och reser med buss direkt in till staden för en kortare guidning i den vackra staden med vår reseledare. Lunch med dryck ingår i Dubrovnik. Lite tid för egna strövtåg före vi reser vidare inåt landet mot byn Zabljak. Turen går genom ett vackert böljande landskap. Man kan inte påstå att området vi är på väg mot är lätt tillgängligt. Tvärtom. Väl framme har mörkret lagt sig och vi välkomnas till en varm middag. Vi ser fram emot en annorlunda vandringsresa denna vecka.

 2. Onsdag

  Den svarta sjön ”Crno Jezero” blänker i regnbågens alla färger

  Efter en god natts sömn och frukost gör vi en lättare vandring till ”Black Lake” . Leden passerar många härliga ängar och knallgröna sjöar som inramas av de stora klipporna från Crvena Greda. Platsen är skön och avkopplande. (1,45 timmar).  De som vill och orkar har möjlighet att fortsätta turen upp till toppen av Crvena Greda, ytterligare cirka 2 timmar enkel väg. Lunchpaket ingår. Buss åter till Zabljak. Middag Etno Selo.

 3. Torsdag

  Toppen ”Planinica” leder oss till bästa utsikten över Tara Canyon.

  Frukost. Buss till vår startpunkt. Topptur till Planicica 2.330 möh. – Planinica (2,330m), en heldags vandring.  Vackra skogar leder oss till den vackra Alisnica Valley. En lätt stigning har vi uppåt före man når platån till toppen. Fantastisk utsikt över höga toppar och Tara River Canyon. Lätt lunchpaket.

  Buss åter till vårt boende. Middag Etno Selo.

 4. Fredag

  Lokvice - en enkel och skön vandring i bergsmassivet Durmitor

  Frukost. Buss till vår startpunkt.  Vi har 2 timmars vandring upp enkel väg. Vandringen börjar nere vid en av sjöarna, vidare genom skog och ängar. Några mycket korta stigningar före vi når platån Lokvice. En fin plats för vår lilla lunch. Vi har en fantastiskt vy mot fler av Durmitors höga toppar, bland annat Bobotov kuk. Vi väljer endera samma väg ner, eller tar en något längre väg tillbaka (ca 2,5 timmar) alternativt 1 timme. Åter till vårt boende med buss. Middag Etno Selo.

   

   

 5. Lördag

  Ledig dag - Tilläggstur Medel-Svår

 6. Söndag

  Vandringsdag 4 - Lätt-Medel

 7. Måndag

  UNESCO staden Kotor - en välbevarad medeltida stad i Montenegro

  Frukost. Idag kan du välja att följa med på en av våra tilläggsutflykter till Kotor. Kotor är en charmig liten stad på cirka 13.000 invånare. En av de mest välbevarade medeltida städer i området. Staden finns även med på UNESCOS världsarvslista.

 8. Tisdag

  Vi säger adjö till Montenegro och vackra Durmitor som sannolikt fått en plats i våra hjärtan.

Pris & Datum

Avresa Hemkomst Pris Boka
2017-06-06 2017-06-13 11.990:- Boka
2017-09-16 2017-09-23 11.990:- Boka

Vandringsresa Montenegro.

Läs mer om Durmitor Nationalpark

Galleri Durmitor

 

Boende

Etno Selo

Etno Selo “Sljeme” är ett privat område med 6 Chalets och huvudbyggnad med restaurang och ytterligare 6 dubbelrum. Stugområdet ligger 4,5 km från Zabljak centrum. Utanför ligger ängar och utsikt över Durmitor bergstoppar.

Varje fristående chalet har:

 • Dusch/WC
 • Sovrum
 • Vardagsrum
 • Kylskåp
 • Wifi/internet
 • Liten farstukvist med utsikt över bergen
 • Frukost och middag serveras på restaurangen

Huvudbyggnaden har restaurang och bar för sällskap upp till 70 personer. Totalt antal bäddar i huvudbyggnaden är 11st plus 6 chalets som respektive rymmer upp till 6 personer per chalet. (Vi bor dock endast 2 personer per chalet.)

Resan tar max 16 personer/resa.