Bästa tiden att njuta

Underbar november vandring

Höstvandring som man drömmer om

Pris 10.990:-

Vandra i Kroatien på tidiga vintern

Vandring när den är som bäst? Kroaternas favorittid för vandring är då luften är frisk, temperaturen omkring +18 grader, och naturens färger är oslagbart vackra. Det handlar om November månad.

Vandringsresa till Kroatien. Vandra i Kroatien under vintertid är bland det bästa man kan göra. Kroaternas favorittid för vandring är då luften är frisk, temperaturen omkring +18 grader, och naturens färger är oslagbart vackra. Det handlar om November månad. Det är inte vintertid, grått och kallt. Nej, det är svensk sensommar med lite kyligare kvällar. Den som gillar bad i 17 grader kan unna sig ett uppfriskande dopp, och njuta av en bastu efteråt.

Highlights

Novembervandring. Att uppleva Kroatien skall absolut göras under vår, höst och vinter. Då har vi den största behållningen genom att vädret är ”lagom” varmt, luften är frisk och det är lättare för lungor att syresättas då vi ofta når höjder som överstiger 1000meter över havet.

En vandringsresa i november präglas av stillhet då turisterna inte går att hitta någonstans, annat än kanske vid våra vandringsleder. Klimatet ligger på cirka 15-23 grader, oftast runt 20. Det är skördetid för mandariner, oliver och vindruvor, beroende på hur året sett ut. Tidpunkten är tacksam för de som uppskattar kvalitet, då exploateringen av landet stannar av. Landet och platsen bereder plats för vila och återhämtning. Känslan att vara en del av den stillheten är en skön upplevelse.

Kan man bada? Absolut kan man bada, men det är inte temperaturer för badkrukor, och temperaturen ligger på ca 17-18 grader. Vårt hotellboende ligger jämte stranden och efter ett uppfriskande dopp kan en varm bastu några steg bort, värma upp eventuellt frusna leder!?

Är restauranger öppna i staden? Ja. Alla restauranger man kan omnämna som ”bäst”, de är också de som håller öppet året runt. Vanligen. Då kan du också vara säker på att få lokal och färsk fisk. Helt ärligt, det är man inte under årets hektiska månader – juli och augusti. Bäst är som alltid att fråga om det är fångat för dagen eller inte.

Under veckan (lördag till lördag) kommer vi att vandra under fyra dagar. Våra planerade dagar är områdena: 1. Gornji Brela+Zadvarje  2. Sutvid  3. Kotisina  4. Lokva. Alla våra vandringsdagar är medel+, och vi anpassar oss efter väder och vind, och av vad som ger bästa förutsättningar för den specifika vandringsdagen. Vi håller oss kvar i Makarska och bergsmassivet Biokovo, som har oändligt många leder att vandra. Vissa med mer varierad terräng än andra, och några som merparten är sten. (Stenpartier är svåra att undgå vid vandringar i Kroatien).

Reseprogram

 1. Lördag

  Välkommen till vår november vandring i Kroatien och Biokovos berg.

  Ankomst. Gemensam lunch på lokal restaurang i Makarska. Vi hälsar alla välkomna och går igenom veckans program, och tillsammans försöka komma fram till vilken nivå vi skall lägga på våra vandringsdagarna. Vi är en grupp och skall hålla samman. Nivå ligger inte lägre än medel-. Hälsoaktiviteter på hotellet. Middag 19-21.

 2. Söndag

  Vandring längs stranden och genom gröna skogar för att komma till byn ”stillheten”.

  Frukost. Guidad promenad genom staden och utmed strandpromenaden, vidare upp genom naturreservatet bakom Osejava, och vidare kustleden till byn Tucepi. Från Tucepi går vi vidare upp i gamla delen av byn, upp mot Biokovos område. Vi äter vår medhavda lunch när vi kommit till gamla Tucipe. Uppvilade tar vi oss härifrån mot bergsbyn Kotisina, där vi vår vandring slutar.  Buss eller promenad tillbaka till hotellet. Turen är lätt-medel, med hänsyn till höjdmeter. Däremot är vi ute många timmar. Beroende på antal pauser, men cirka 3-4 timmars vandring. Middag 19-21.

 3. Måndag

  Egen tid för att upptäcka Makarska stad eller passa på att ta ett uppfriskande dopp eller någon hälsobehandling

  Frukost, lunch och middag på hotellet.

 4. Tisdag

  Tisdag  Zadvarje marknad leder oss till Gorni Brelas dalar och undanskymda klippor

  Frukost. Vi tar bussen ca 25 minuter in till baksidan av Biokovo bergen. Vi kommer till en liten by som heter Gornji Brela. Före dagens vandring besöker vi den lokala marknaden i Zadvarje som säljer många spännande produkter. Efter en stunds botaniserade på marknaden beger vi oss mot en ny dags vandring som börjar lätt. Efter cirka en timmes vandring bestämmer vi om vi skall fortsätta upp mot Bukavac eller Sirovac. Medhavd lunchpaket.  Turen är medel till svår. Middag 19-21

 5. Onsdag

  Vi vandrar på Sutvids kam och njuter av höstens färger och solnedgång.

  Frukost. Vi åker buss söderut längs med kusten ca 30 minuter. Framme i byn Zivogosce börjar vår vandring. Härifrån har vi full utsikt över hela Adriatiska havet. Terrängen är öppen, lite vegetation men mestadels gräs och grus. Vi tar oss sicksack upp mot Sutvids kam. Här bestämmer vi tillsammans om vi skall fortsätta upp till Sutvids topp, eller om vi skall vandra söderut och tillbaka mot nästa närliggande by. Att ta sig till toppen Sutvid sker bitvis genom snårig skog, steniga partier. Vi har cirka två timmars vandring längs den breda bergskammen. Hela turen från start till topp tar ca 5 timmar med stopp. Men – vi kan välja att avstå från kamvandringen och vår faktiska vandring blir kortare. Vi försöker alltid att vara flexibla och känna av alla i gruppen, och att alla vill med.  Är terrängen blöt, dvs fuktiga stenar, och någon inte känner sig trygg. Då avstår vi alla sådana eventuella partier. Medhavd lunchpaket. Turen är medel till svår. Åter hotellet ca kl: 18.00. Middag 19-21.

  *Längsta dag. Kan bli skymning på tillbakavägen.

 6. Torsdag

  Split stad, middag hos locals och en avkopplande dag i Makarska stad

  Frukost. Idag har våra kroppar en ledig dag med tid att upptäcka Makarska. Vi kan även rekommendera att följa med på tur till den UNESCO klassade staden Split,(Se Utflykter) för att uppleva det romerska palatsen, stadens blandning av puls och lugn. Kvällen bjuder på en middag tillsammans hemma hos locals. De som vill är med och tillreder kvällens mat, de som har annat, sluter upp lite senare. Vi äter något typiskt för området och årstiden. (Ni väljer alltså bort er middag denna dag och har istället lunch + middag på måndag på hotellet). Buss eller promenad tillbaka till hotellet när vi börjar bli redo för läggdags och förberedelser inför morgondagens vandring.

 7. Fredag

  Topptur till Lokva och buss tillbaka genom Biokovo naturpark

  Frukost. Idag beger vi oss till en annan av Biokvos toppar, Lokva som ligger nordväst om Biokovos högsta topp Sv. Jure och Vosac. Att ta sig till Lokva tar cirka 3,5 timmar upp. Toppen når 1422 meter över havet. Vi har en vidunderlig utsikt från denna plats. Vi vandrar både genom bitvis branta stenpartier,(ca 1,5 timme) tallskog, öppna gröna fält och platser som påminner om de kala, vita klipphällarna i Bohuslän. Vi intar vår lunch vid toppstuga och vilar våra trötta kroppar en stund, före vi fortsätter vår vandring mot den bilväg som löper ändå upp till Sv Jures topp. Vår buss kommer och hämtar oss för att ta oss vidare ner genom Biokovos naturpark. En helt annan värld än de flesta som är vana att se som kommer till Makarska Riviera för dessa hav och stränder. Men, vad vore Makarska stad utan denna vackra naturpark? Middag 19-21.

 8. Lördag

  Hemresa - vi lämnar Kroatiens vackra berg och reser hem med förhoppningsvis härliga minnen och trötta men nöjda kroppar.

  Frukost. Utcheckning från hotellet. Avresa – transfer – till flygplatsen ca 3 timmar före flygets avgång. Hemresa – beroende på ankomstort. OBS! Denna tid på året finns inga direktflyg från Kroatien till Arlanda, Kastrup, Landvetter eller Skavsta. Ring oss därför för att fråga om hemresa för just dig.

Pris & Datum

Avresa: Lördag 28 Oktober – Lördag 4 November 10.990:-

Under veckan kommer vi att vandra under fyra dagar. Våra planerade dagar är vandring i områdena: 1. Gornji Brela+Zadvarje  2. Sutvid  3. Kotisina  4. Lokva. Alla våra vandringsdagar är medel+, och vi anpassar oss efter väder och vind, och av vad som ger bästa förutsättningar för den specifika vandringsdagen. Vi håller oss kvar i Makarska och bergsmassivet Biokovo, som har oändligt många leder att vandra. Vissa med mer varierad terräng än andra, och några som merparten är sten. (Stenpartier är svåra att undgå vid vandringar i Kroatien).

 1. Gornji Brela-Sv. Niklola – Bukovac: ca 3 timmars vandring. 1290 möhALT Fortsatt vandring till Scirovac: + 2 timmars vandring ytterligare. 1.619möh.
 2. Zivogose – Mali/Veliki Sutvid: ca 6-8 timmars vandring. 1.158 alt. 1.332 möh.
 3. Makarska-Tucepi-Kotisina: ca 4,5 timmars vandring. 500 möh.
 4. Veliko Brdo – Lokva: ca 3,5 timmars vandring. 1.244 möh.

 

Vår vandringstakt

Ingen skall behöva känna sig stressad av att någon går i lite snabbare tempo än vi själva. Vi har som regel att vänta in varandra, och tar precis så många utsiktspauser och vattenpauser som vi behöver. Vi är inte här för att stressa, utan för att njuta och ha det gott. Jag som håller i dessa vandringar brukar säga till mina deltagare att: “har man valt att resa på en gruppresa för vandring, då håller man ihop för att man är just en grupp. Det är vår målsättning. Annars har man kunnat välja att resa på egen hand.”

Kläder och utrustning

Alla har olika behov av kläder och utrustning när man är på vandring. Ni skall så klart ta den utrustning ni trivs med. Nedan kommer lite tips och råd, utifrån vår erfarenhet och anpassat för de platser vi besöker.

 1. Skärmmössa/öronband och solskydd
 2. Stavar ( alltid skönt att ha med som extra stöd)
 3. Varmare tröja/flisjacka/windstopper/regnjacka/dunjacka
 4. Torra ombyteströjor (det är inte roligt att vara svettig och bli kall i onödan)
 5. Stabila vandringsskor (hellre högre än lägre)
 6. Minst 2 par strumpor
 7. Långa byxor, eventuellt extra ombyte.
 8. Ryggsäck – minst 15-20 liter.
 9. Vattenpåse är alltid smart. Annars fungerar flaskor bra.
  (Beroende på tidpunkt, väder och vart vi går behöver vi minst 1,5-3 liter vatten)
 10. Lite tvättmedel! (Skönt att kunna skölja av smutsiga kläder.)
 11. Vindtät jacka/regnjacka.

* Varje vandringsdag tar vi själva med oss lättare förtäring, snacks (energi), frukt, macka etc. Några kan ha nära till blodsockerfall, och kan inte vänta med lunch för länge. Tänk smart!

Många tänker faktiskt inte på att man blir väldigt svettig eller blöt under dagarna då vi går. Vår erfarenhet är att många inte har med sig tillräckligt med ombyte.  Det är rätt skönt att vara ren och fräsch i början av dagen!

Normalt ligger temperaturen i Kroatien och vid Makarska Riviera våra tidpunkter för vandring på ca 15-20 grader. I bergen är det självklart betydligt svalare än vid kusten.

Att boka resa

Våra resor går att boka här på nätet. Vid bokning på telefon tillkommer en serviceavgift på 195:-. Man får även tillgång till olika erbjudanden när man bokar via hemsidan. Det kan vara rabatt på utflykter eller annat. Aktuella erbjudanden ligger alltid synliga på hemsidan. Bokar du på internet får du en bokningsbekräftelse samt faktura skickad till din mejladress. Du får även dina resehandlingar, reseprogram m.m mejlat ca 7 dagar före avresa.

OBS! Du ansvarar själv för att registrera dina uppgifter om namn enligt ditt pass. Är ditt namn felstavat vid bokningen av resan tillkommer ändringsavgift hos oss och flygbolaget.  Det är även ditt ansvar att se så att alla dina uppgifter stämmer på bekräftelsen.

Boende

Hotell Meteor****

 • Standard: 4-stjärnigt
 • Dubbelrum, enkelrum, svit med badkar (ej dusch)
 • Handikapprum 3 st (dusch)
 • Flertalet rum har sjöutsikt
 • Hiss till alla våningsplan
 • Balkong på alla rum
 • Avstånd havet: cirka 10 meter.
 • Avstånd centrum: 100 meter
 • Avstånd flygplats: 70 km
 • 25 meters inomhuspool (klor)
 • 25 meter utomhuspool
 • Internet på hotellet (ej rummen)
 • Wellness, bastu, gym, bankomat, frisör, shop, smyckesbutik, cafe, restaurang, konferensrum och samlingslokaler bland mycket mer.
 • Hotellet bjuder oftast på hotell underhållning ca 3dagar per vecka för alla hotellets gäster.
 • Hotell Meteor ligger beläget vid Makarska strandpromenad.Hela strandpromenaden kantas av restauranger, barer och butiker.
 • Galleri: https://www.hoteli-makarska.hr/en/our-hotels/hotel-meteor 
Extra vecka

Extra vecka

Lägg till en extra vecka på samma hotell, eller välj att resa veckan efter eller före till Dubrovnik. Du kan också välja en annan Temaresa. Läs...
KRORES Trygg

KRORES Trygg

Att bli sjuk i ett främmande land. Det finns tillfällen då man kan känna sig utelämnad och sårbar, oavsett ålder och resvana. Då man inte förstår...