Magnifika berg & historiska städer

Vandringsresa Bosnien

Bosnien-Hercegovinas okända slätter

Pris 10.990:-

Bosniens höga berg och kulturella mångfald imponerar

Gröna skogar, endemiska växer, vattenfall och platser liknande en amfiteater. Bosniens vackra berg accompanjeras av naturens vind, fåglars sång och porlande vattenfall. Vi har äntligen hittat en underbar plats för själfulla vandringsdagar varvade med historien om Sarajevo och Bosnen.

Vandringsresa “Bosniens okända slätter & höga berg ” inkluderar 4 vandringsdagar, cityguiding i Sarajevo, 7 frukostar, 7 middag och 4 lunchpaket vid vandringarna. Dessutom reser vi en av dagarna till staden där det kända slaget under Jugoslavienkriget utspelade sig – Mostar, en plats som förenar öst med väst.

Veckan blandas med gröna vandringar genom vida vyer, möten med urbefolkning från landets högst belägna by, och en mångkulturell stad, som är en av väldens nu mest attraktiva plats att turista i, pga de mångkulturella, orientaliska och kontraster från öst och väst möts.

Veckan kan kombineras med en extra vecka vid Makarska Riviera i Kroatien.

Highlights

Vandringsresa Bosnien. Resan går till staden Sarajevo och vi har inkluderat  fyra härliga vandringsdagar med lunchpaket, och återhämtar oss däremellan genom att uppleva livet i staden Sarajevo, där vi bor mitt i den gamla historiska centrumkärnan.

En utflykt till Unescostaden Mostar med besök i den muslimska “Musli begivic hus” ingår också. På vårt lilla charmiga och rustika pensionat serveras 7 frukost och 7 middag under veckan. Finns ork och tid kan man även lägga till en extra vandring. Möjligheterna är många. Vill man går det även bra att lägga till en extra vecka vid Kroatiens riviera.

 

 Hur graderar vi nivån på våra vandringar? Läs mer i korthet nedan eller om “Nivå på vandringar”.

Genom åren har vi noterat att de flesta tenderar att övervärdera sin förmåga, eller så utgår man ifrån att man rest på “medel” vandringar med andra vandringsarrangörer.

Vi har därför lagt in två olika graderingar på vandringens nivå. Lokalt ansvarigas bedömning respektive tidigare gästers upplevelse. Om ni är intresserad av en Lätt vandringresa, utan större stigningar och som innebär att man inte tänjer på de egna gränserna, jaa, då rekommenderar vi vår “Seniorvandring i Kroatien” som är från 55+ och uppåt. Eller vandringsresan ” Bosniens okända slätter”.


Vi reser alltid med direktflyg. Läs mer om “KRORES flygtider“. Är ni en grupp kan ni boka en egen gruppresa/medlemsresa och skräddarsy efter egna önskemål.  Titta gärna in på vår sida om “Rekommendationer”, så får ni en liten känsla av vad andra som rest med oss tyckt.

Läs mer om vilken utrustning vi rekommenderar.

Reseprogram

Vandringresa till Bosnien – Hercegovina

Bosniens okända slätter

 1. Dag 1 Onsdag

  Sarajevo stad - den osmanskt grundade staden som blev startskottet för andra världskriget och en plats som anses vara ett av Europas mest mångkulturella städer.

  Vid ankomst till Sarajevo checkar vi in på vårt charmiga pensionat “Kandilj”  i staden Sarajevo.

  Det känns extra spännande att bo på denna mångkulturella plats, då den liksom Mostar ses som en förenande länk mellan öst och väst. Staden grundades 1461 av osmaner och är även ihågkommen pga av händelsen som skotten i Sarajevo, som blev startskottet för första världskriget. Denna historiskt intressanta plats blir vår utgångspunkt för våra fyra vandringsdagar.

  Vi ankommer Sarajevo flygplats kl: 12:50. Därefter (cirka kl: 14.30) går vi tillsammans och äter en lokal lunch i staden och får samtidigt en cityguidning på hemvägen. Ni får träffa vår reseledare på plats som berättar vad som händer under veckan. Gemensam middag i gamla staden.

 2. Dag 2 Torsdag

  Sutjeska nationalpark - vi omger oss av några av Bosniens mest magnifika toppar.

  Frukost. Denna dag åker vi  långt in i Sutjeska National Park. Efter en två timmars bilresa från Sarajevo, vi anländer vi den djupa och pittoreska kanjon Sutjeska River. Under denna tur kommer vi att ta av mot Dragos Sadel och vandra över Skakavac vattenfall djupt ner i Perucica dal. Vi kommer att gå genom i skogen som är tjock och fylld med endemiska växter.

  Härifrån går vi vidare till Prijevor för att få en större och än mer fantastisk utsikt över den majestätiska nationalparken. Topparna Maglic, Zelengora och Volujak blir likt torn runt ikring oss. En känsla man brukar jämföra med Yellowstone National Park.

  Vid slutet av skogen tar vi av ner mot Glacier Lake Trnovacko, som ligger på 1500 meter i mitten av en enorma klippiga toppar, likt en amfiteater. Om vädret tillåter kan “vinterbadare” ta en iskall simtur här. Här kopplar vi av till lunch på en plats med  några av Bosniens bästa toppar tornar omkring dig. Efter lunch åker vi tillbaka till civilisationen, njuta av mjukt sken av den nedgående solen över Zelengora och Maglic, Bosnien högsta toppar.

  Efter vår lunch tar vi oss vidare tillbaka till civilisationen, och njuter av solnedgången vid Zelengora och Maglic, Bosniens högsta topp.

  Medeltur, 3-4 timmar, sträcka:7km, höjdmeter vi går: 250.

 3. Dag 3 Fredag

  Mostar - ett extra kulturellt inslag i vår vandringsvecka.

  Frukost. Vi reser mot staden Mostar som är mest känd för att vara en av Hercegovinas mest attraktiva turistorter och för de hårda striderna under Bosnienkriget—i det som kom att kallas slaget om Mostar. Här får ni guidning i staden och vi äter en traditionell lunch tillsammans. Gemensam middag i Sarajevo

 4. Dag 4 Lördag

  Lukomir - Bosniens högsta och mest isolerade by.

  Frukost. Livet i Dinariska bergen flyttar till de tidlösa rytmerna från det förflutna, och det får vi uppleva vid resan till Lukomir, som erbjuder unika insikter. Efter 1,5 timmes bilresa från Sarajevo, kommer vi till Lukomir, som är Bosniens högsta och mest isolerade bergsby.

  Den traditionella livsstilen bland de dinariska bergsfolken praktiseras fortfarande här, och öppnar ett unik fönster till Europas förflutna. Traditionell klädsel används fortfarande, och går hand i hand med de mer kända tecken i vardagen, såsom el och rinnande vatten.
  På kanten av byn kommer du att förtjusas av en hisnande utsikt över Rakitnica Canyon, som sjunker 800m nedan, liksom Obalj och Visocica bergen.

  Vi kommer att presentera dig till byborna och du får i första hand lära känna hur de lever i denna vackra men tuffa miljö. Därefter vandrar vi till Peruce vattenfall (ca 40 meter hög) innan vi återvänder till Gornji (övre) Lukomir. Vid slutet av dagen kommer du också ha möjlighet att se och köpa lokala hantverk. Vi äter en hemlagad lunch i byn Lukomir.

  Lätt tur, 3-4 timmar, sträcka:7km, höjdmeter vi går: 400

 5. Dag 5 Söndag

  Skakavac Vattenfall ackompanjeras av flöjtspel med mästerverk av Beethoven.

  Har du någonsin vandrat med en professionell flöjtspelare som i åratal spelat med Sarajevo Philharmonic Orchestra? Har du någonsin haft en levande tolkning av klassisk musik, följt av ljudet av vind, sånger av fåglar eller flödet av ett vattenfall? Denna dag har vi den fantastiska möjligheten att göra det. Vi vandrar tillsammans genom Skakavac vattenfall. Skakavac betyder gräshoppa på bosniska och vattenfallet är det största kontinuerliga flödande vattenfall i Bosnien och Hercegovina på en höjd av 98 meter. Vi tar en avkopplande paus till en kopp kaffe eller te och njuter av den vackra miljön.

  Gemensam middag i Sarajevo stad.

 6. Dag 6 Måndag

  Frukost. Ledig tid i staden för egna äventyr.

 7. Dag 7 Tisdag

  Trebevic

  Frukost. Vi kommer att vandra till toppen av Trebevic berget. Förmodligen toppen med en av de bästa utsikt över Sarajevo från ovan. Leden tar oss längs en lång och slingrande bergsstig.  Vi kommer att gå genom tall- och granskog, behandlas ibland till vacker utsikt över Romanija och Bukovik Mountains.

Sammanfattning av utflyktsdagar (tid, höjdmeter, avstånd).

Från Till Time Höjdmeter möh Sträcka
Sutjeska Nationalpark Kraljeva, Bobovac 3-4tim Fr. 7km
Bjelasnica, Umoljani Lukomir Highland 3-4tim Fr. 7km
Skakavac Vattenfall Skakavac vattenfall 3-4tim Fr. 7km
Trebevic Trebevic 4-5tim Fr. 8km

Pris & Datum

Avresa Hemkomst Pris Boka
2017-09-06 2017-09-13 11.990:- Boka
2017-09-20 2017-09-27 11.990:- Boka

Vår vandringstakt

Ingen skall behöva känna sig stressad av att någon går i lite snabbare tempo än vi själva. Vi har som regel att vänta in varandra, och tar precis så många utsiktspauser och vattenpauser som vi behöver. Vi är inte här för att stressa, utan för att njuta och ha det gott. Jag som håller i dessa vandringar brukar säga till mina deltagare att: “har man valt att resa på en gruppresa för vandring, då håller man ihop för att man är just en grupp. Det är vår målsättning. Annars har man kunnat välja att resa på egen hand.”

Kläder och utrustning

Alla har olika behov av kläder och utrustning när man är på vandring. Ni skall så klart ta den utrustning ni trivs med. Nedan kommer lite tips och råd, utifrån vår erfarenhet och anpassat för de platser vi besöker.

 1. Skärmmössa/öronband och solskydd
 2. Stavar ( alltid skönt att ha med som extra stöd)
 3. Varmare tröja/flisjacka exv.
 4. Torra ombyteströjor (det är inte roligt att vara svettig och bli kall i onödan)
 5. Stabila vandringsskor (hellre högre än lägre)
 6. 2 par strumpor
 7. Långa byxor – gärna de som går att göra till shorts.
 8. Ryggsäck – minst 15-20 liter.
 9. Vattenpåse är alltid smart. Annars fungerar flaskor bra.
  (Beroende på tidpunkt, väder och vart vi går behöver vi minst 1,5-3 liter vatten)
 10. Lite tvättmedel! (Skönt att kunna skölja av smutsiga kläder.)
 11. Vindtät jacka/regnjacka.

* Varje vandringsdag tar vi själva med oss lättare förtäring, snacks (energi), frukt, macka etc. Några kan ha nära till blodsockerfall, och kan inte vänta med lunch för länge. Tänk smart!

Många tänker faktiskt inte på att man blir väldigt svettig eller blöt under dagarna då vi går. Vår erfarenhet är att många inte har med sig tillräckligt med ombyte.  Det är rätt skönt att vara ren och fräsch i början av dagen!

Normalt ligger temperaturen i Bosnien våra tidpunkter för vandring på ca 22-30 grader. Se Fakta om väder.

Att boka resa

Våra resor går att boka här på nätet. Vid bokning på telefon tillkommer en serviceavgift på 195:-. Man får även tillgång till olika erbjudanden när man bokar via hemsidan. Det kan vara rabatt på utflykter eller annat. Aktuella erbjudanden ligger alltid synliga på hemsidan. Bokar du på internet får du en bokningsbekräftelse samt faktura skickad till din mejladress. Du får även dina resehandlingar, reseprogram m.m mejlat ca 7 dagar före avresa.

OBS! Du ansvarar själv för att registrera dina uppgifter om namn enligt ditt pass. Är ditt namn felstavat vid bokningen av resan tillkommer ändringsavgift hos oss och flygbolaget.  Det är även ditt ansvar att se så att alla dina uppgifter stämmer på bekräftelsen.

Flygtider och avreseorter:

Från ARLANDA, Stockholm- Sarajevo

Flight: ARN-SPU DY4337 kl. 07:35-10:20, Flight: SPU-ARN DY 4338 kl. 11:05-13:45

 

 

TILLÄGG EXTRA VECKA: 5.990:- per vecka och person. Läs mer om extra veckor och kombinationesresor.

Flygtider, flight nummer, bagage  samt busstransfer. Läs mer på “Våra flygresor”

Läs mer om vårt boendet “Kandij”.

Sammanfattning av utflyktsdagar (tid, höjdmeter, avstånd).

Från Till Time Höjdmeter möh Sträcka
Sutjeska Nationalpark Kraljeva, Bobovac 3-4tim Fr. 7km
Bjelasnica, Umoljani Lukomir Highland 3-4tim Fr. 7km
Skakavac Vattenfall Skakavac vattenfall 3-4tim Fr. 7km
Trebevic Trebevic 4-5tim Fr. 8km

Boende

Kandilj