Tre länders guldkorn

Slovenien, Kroatien & Italien

Italiens Trieste, porten till Balkan tar oss till Slovenien och norra Kroatien

Pris Spf-medlem 15.590:-/16.290:-

Minnesrika dagar fyllda med spännande historia, vackra platser och smakrika kulinariska upplevelser.

Vad har Slovenien, norra Kroatien och nordöstra Italien gemensamt? Ja. De är tre grannländer med kulturarv från habsburgska riket och romarrikets imperium. De delar Adriatiska havets läckerheter. Minnesrika dagar fyllda med spännande historia, vackra platser och smakrika upplevelser. Följ med och låt dig förälskas i några pärlor!

Vad har Slovenien, norra Kroatien och nordöstra Italien gemensamt? Ja, de är tre länder som angränsar till varandra, de bär på ett enormt kulturarv från det habsburgska rikets influenser och romarrikets intrång en gång i tiden. De delar på Adriatiska havet och alla dess läckerheter. Denna bekväma rundresa på åtta dagar tar oss till några av de mest sevärda platserna, och vi njuter av spännande kultur och natur. Och vi lyxar oss med god mat och goda viner i gott sällskap.

Highlights

 • Motovun: Kroatiens egna Toscana, med smak av tryffel, grönskande vidder och goda viner.
 • Ljubljana: En grön småstadsidyll med vindlande gränder, kullerstensgator, ståtlig arkitektur med spår från det Habsburgska riket.
 • Bled: Sjön Bled ligger i en pittoresk miljö omgärdad av ståtliga berg och skogar i de Julianska alperna.
 • Predjama: Det slovenska slottet från 1200-talet är ett av Europas mest dramatiska, men också världens största ”grottslott”.
 • Trieste: Kanske en av Italiens nästa stora resmål. Om man får tro resemagasinet ”Lonely Planet”.

Reseprogram

 1. Dag 1 Måndag

  Ankomst till Zagreb på kvällen

  Vi flyger till Zagreb i Kroatien och landar på kvällen. Efter cirka 30 minuters bussresa når vi hotellet. Efter incheckning får vi en kvällssmörgås och önskar alla varmt välkomna och en första god nattsömn. (Kvällssmörgås)

 2. Dag 2 Tisdag

  Zagreb, en spännande kulturmix mellan Europa och Balkan

  Efter en skön natts sömn och frukost beger vi oss för att upptäcka Zagreb. Längs vår vandring i övre och nedre stadsdelen finner vi den vackra romersk katolska katedralen från 1200-talet, den färggranna kyrkan St. Markus, det stora torget och annan imponerande arkitektur. Djurdja som själv kommer från Zagreb, tar oss till en av sina favoritkrogar för lunch. Vi äter en typisk lokal lunch (”marenda”), före bussen tar oss vidare för ett kortare besök på Nikola Tesla museet. Därefter väntar Sloveniens pärla Ljubljana att välkomna oss för två nätter. Middag på hotellet i Ljubljana, och för de nyfikna tar vi en smygtitt på stadens skönhet i aftonljus. (Frukost, Lunch, Middag)

 3. Dag 3 Onsdag

  Ljubljana, en grönskande småstadsidyll med kunglig karaktär

  Idag väntar Ljubljana på att visa upp sina många vackra byggnader och de sex broarna, bland annat ”Dragon Bridge”och ”Triple Bridge”. Franciskaner kyrkan är ståtlig och det vackra medeltida slottet ger en fantastisk vy över staden. Vi kommer helt säkert att förtrollas av Ljubljana, som nästan låter som ”förälskad” (=ljubljena). Efter den guidade turen har vi egen tid att njuta av staden. Till kvällen äter vi middag tillsammans i staden. (Frukost, Middag)

 4. Dag 4 Torsdag

  Sjön Bled och Predjama - ett av världens mest faschinerande slott & grottsystemet Postojna

  Sloveniens absoluta guldkorn:

  Vi lämnar denna förtrollande stad för att uppleva en  av Sloveniens vackraste platser, sjön Bled som är magiskt vacker med en liten ö mitt i sjön, och det medeltida slottet som blickar ut över de Julianska alpernas toppar och gröna skogar. Vi promenerar tillsammans utmed sjön och upp till slottet, för att belönas med sagolika vyer.

  Efter mötet med denna friska alpluft äter vi en lättare lunch, för att senare resa mot Postojna grottan som är Sloveniens näst längsta grotta. Ovan mark ligger ett av världens mest faschinerande slott; imponerande, ståtligt och beläget på en romantisk plats som lockat till många bröllop, men även inspelningar av ”Games of the Thrones”. Till kvällen checkar vi in på vårt hotell i Portoroz, där vi kommer att övernatta våra fyra sista nätter. Middag på hotellet. (Frukost, Lunch, Middag)

 5. Dag 5 Fredag

  Portoroz och staden Piran, kanske Adriatiska kustens vackraste

  Denna dag har vi helt för oss själva, som vi kan spendera hur vi önskar. Varför inte ta en skön promenad längs med kusten, till den pittoreska kuststaden Piran? Mingla bland lokalbefolkningen, strosa längs hamnen och det kanske ligger några fiskebåtar med färsk fisk för helgens lokala festligheter. Eller botanisera på stadens öppna marknad. Alla städer vid kusten kantas av kafeer och barer. Att sitta och samtala över en eller två koppar kaffe, och goda bakelser några timmar, det är inte en ovanlighet i denna del av Europa. Tvärtom. Gemensam middag i Piran på kvällen. (Frukost, Middag)

  EXTRA TILLVAL:

  Staden Porec är en före denna romersk koloni med vacker arkitektur och venetianska gotiska palats som gör vår promenad i staden till en minnesvärd upplevelse. Euphrasius basilikan har tagits med i UNESCO: s världsarvslista och är otroligt vacker. Efter vårt besök här med vår guide Djurdja, reser vi genom en del av Kroatien med italienska influenser och tydliga spår av romarriket – vår nästa plats är staden Pula med en av världens mest välbevarade Amfiteatrar, och den sjätte största i världen. Gemensam lunch i staden, och egen tid att strosa omkring. Hemfärd (via ypsilon vägen).

 6. Dag 6 Lördag

  Kroatiens gröna Toscana bjuder på smaker av tryffel och goda viner

  Idag får vi uppleva Kroatiens hjärta, den istriska halvöns inland som påminner om ett Toscana i miniatyr. Vi besöker bergsbyn Motuvun, mest känd för sina närliggande områden med tryffel. De grönskande och böljande vinfälten är en fröjd för ögat, och de små bergsbyarna fantastiskt charmiga. Om det finns en minsta by i världen, så hittar vi den här. Det är Hum, helt oemotståndlig i all sin litenhet. Det är en självklarhet att vi till lunch provar några smaker från denna kulinariska region Istrien. En vinprovning med mättande tilltugg till lunch före vi beger oss till vårt Slovenien. Middag på egen hand. ALT MIDDAG I TILLÄGG I STADEN PIRAN. (Frukost, Lunch)

 7. Dag 7 Söndag

  Staden Trieste – porten till Balkan och Italiens nästa populära resmål

  Framför oss har vi en heldag i den italienska kuststaden Trieste, (endast 34km från vårt hotell). Staden brukar kallas porten till Balkan och är en spännande gammal hamnstad präglad av vackra ståtliga byggnader. Vi hittar Katedralen San Giusto från 1300-talet, stadshuset från 1875 och torget Piazza Unita, som är Italiens största. Det vackra slottet vid havet, Miramare byggdes av hertigen av Österrike, Maximilian, som även satt många spår i Kroatiens arkitektur. Vi imponeras av den italienska atmosfären och en stad som resemagasinet ”Lonely Planet” spår vara ett nytt populärt resmål i Italien (21 oktober 2019). Vi har vår lokalguide som ger oss stadens historia. Egen lunch i Trieste och tid under eftermiddagen. Hemfärd. (Frukost, Middag)

 8. Dag 8 Måndag

  Hemfärd: Byn Otocac och staden Samobor bjuder på kulinariska läckerheter

  Tidig frukost och hemfärd. Resan från Portoroz till Zagreb flygplats tar cirka 3 timmar. Längs resan mot flygplatsen stannar vi i den kända medeltida staden Samobor, känd för inte minst sina kulinariska läckerheter. Vi avslutar vår vecka med en rustik lunch och säger adjö till åtta härliga dagar, med nya möten och kunskap. (Frukost, Lunch)

Pris & Datum

Avresa Hemkomst Pris Boka
2020-10-05 2020-10-12 16.290:- Boka

Boende