Fd Jugoslavien - kontrasternas kontinent

Rundresa Balkans pärlor tio dagar

Balkan - kontrasternas kontinent från romartiden till modern tid

Pris 15.590:-

Pärlor i Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro

En bekväm rundresa till tre av fd. Jugoslaviens vackra och historiskt intressanta länder -Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro. Balkan är “vår” kontinent och vi som träffar er och skräddarsyr din resa bor och lever själva i länderna. Det gör den lite mer unik och personlig.

Rundresan är en fantastisk 10-dagars skräddarsydd och bekväm resa genom de tre fd. Jugoslavien länderna Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro. Du får uppleva så mycket som 16 vackra intressanta platser. Men utan stress så klart. Din bild och upplevelse av denna kontinent kommer garanterat att lämna både minnen och kunskap för livet. Vad är det då som skiljer våra rundresor från andras? Ja, det blir man oftast varse när man en gång valt resa med oss. Vi som sätter samman dagarna och resorna bor och lever själva i dessa länder. Det gör kanske resan lite mer detaljerad och genomtänkt, än när andra som inte varit på plats gör det. Dessutom är våra svensktalande lokalguider lite äldre, och har en enorm kunskap och servicekänsla. Det gör resorna helt klart kvalitativa. Dessutom ligger vi nog lägst i pris i denna nisch.

Highlights

 • 3 länder
 • 5 Unescostäder
 • 2 naturparker
 • Personlig föreläsning
 • Skräddarsydd meny
 • Svensktalande lokalguide
 • Bekvämt hotell

SPECIAL VÅRRESAN 2020: Vi får tillfälle att träffa en läkare och KRORES representant från Bosnien-Hercegovia. Allmänläkaren har arbetat under kriget för FN och blev första kvinnliga bataljonsläkare. Här kom hon i kontakt med kvinnor som utsatts brutalt. Det öppnad en ny dörr i hennes arbetsliv. Här får vi ta del av hennes arbete i Sarajevo, tillsammans med vår representant som öppnade dörrar i ett land, som är något helt annat än vad vi är vana med. Annorlunda, men ändå så nära. En intressant resa som blandar både personliga och historiska berättelser, från en annan tid. Resan kryddas med stunder av avkoppling, reflektion och smaker från både öst och väst.

Reseprogram

 1. DAG 1 ONSDAG

  Rundresan börjar vid den azurblå rivieran och juvelen Makarska stad med de majestätiska Biokovo bergen

  Välkommen till en rundresa i llyrien och de tre fd Jugoslavien länderna Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina under tio dagars rundresa med bekvämt boende. Vi landar i Unesco staden Split och har cirka en timmes transfer till vårt hotell i Makarska stad, som ligger på den vackra Rivieran. Makarska har en rad oräkneliga stränder, berg, vandringsleder, restauranger och gröna områden. En stund efter ankomst gör vi en kort stadsvandring i staden och har möjlighet till lunch. Hotellet ligger alldeles vid stranden med de gröna tallträden som ger skugga vid soliga dagar. En skön plats att koppla av under aftonen innan vår middag och välkomstmöte.

  Hjärtligt välkomna till vårt “Balkans pärlor 10 dagar” – en rundtur av det bästa, och med bekvämt boende.

 2. DAG 2 TORSDAG

  Split stad med vackra Diocletianus Palats från 300-talet & den medeltida kuststaden Trogir

  Vi reser mot Kroatiens näst största stad som även blivit utnämnd till regionen Dalmatiens vackraste under tre år – Unescostaden Split.  Den är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och hans palats från sent 200-tal. Palatset är en av de mest välbevarade och största romerska byggnaderna i världen idag. Vi ägnar en heldag åt att uppleva Split och staden med sitt palats som inrymmer butiker, lägenheter, gallerior, restauranger etc. Området är en levande plats där gammalt kulturarv blandas med modern kultur och stadsliv.

  Middag på hotellet 19.00-21.00. Musik och underhållning. SPA och relaxavdelningen är öppen på hotellet.

 3. DAG 3 FREDAG

  Adriatiska havets skärgård lockar oss till den gröna Dalmatinska ön Brac

  När vi reser till Kroatien så är det ett måste att bege sig ut i den vackra Adriatiska skärgården. Vi kastar loss från Makarska och njuter av en skön färd till den gröna ön Brac. Här bryter man den sten som Vita huset är byggt av och en rad andra kända byggnader i och utanför Europa. Vi stannar vid den lilla orten Bol där vi har lunch ombord för att senare strosa omkring på egen hand. Passa på att bad vid den kända stranden “Zlatni Rat” eller gör ett besök till det fina klostret “Our Lady of Grace” som ligger alldeles vid strandkanten, och som bjuder på en skön trädgård med skydd från den varma solen. Mot eftermiddagen går färden tillbaka till Makarska Riviera. Vi har egen tid i staden eller vid stranden före middag serveras på hotellet.

  Middag på hotellet 19.00-21.00. Musik och underhållning. SPA och relaxavdelningen är öppen på hotellet.

 4. DAG 4 LÖRDAG

  Kroatiens egna Toscana - Imotskis gröna inland och röda sjö med lunchbesök på en familjegård

  Kroatien är mest känt och välbesökt för den turkosblåa kusten och adriatiska skärgården. Mindre känt är vad som ligger dolt bakom de massiva bergen Biokovo, Velebit och Paklenica som alla sträcker sig jämte kustlinjen, från norr till söder. Inlandet är den del i landet som står för den spannmålsproduktion som finns, då marken är betydligt bördigare och mindre stenig, jämfört med vid kusten. Vi reser denna dag genom den 5 km långa tunneln “Sv Ilija” i Biokovo, för att komma till regionen Imotski, som kroaterna själva ser som södra delens egna “Toscana”. Under sensommaren och september frodas grönskan av vinrankor, solmogna apelsinträd och fält av grödor reda att skördas. Här finns mer än femton inland sjöar, varav den blå och- röda sjön är de mest kända och spektakulära naturfenomen. Efter vår rundtur i Imotiski åker vi till en familj som väntar på att bjuda deras hemgjorda lunch och dryck. Ett personligt besök hos en lokal familj.

  Middag på hotellet 19.00-21.00. Musik och underhållning. SPA och relaxavdelningen är öppen på hotellet.

 5. DAG 5 SÖNDAG

  Mostar den charmiga staden med sorg och framtidshopp & som förenar kulturer från öst med väst

  Vi reser mot staden Mostar i regionen Hercegovina i det hjärtformade landet Bosnien-Hercegovina. Mest känd för de hårda striderna under Bosnienkriget—i det som kom att kallas slaget om Mostar.  Bron bombades under kriget med byggdes upp med svensk hjälp och stöd från SIDA 2004. Även staden med sina husfasader bär spår av kulhål. Staden bjuder på orientalisk atmosfär med ursprung från det turkiska styret. Vi besöker “Musli Begovic hus” – det turkiska huset som är i typisk ottomansk arkitektur. Bron “Stari most” den gamla bron har blivit en symbol för de olika folkens samexistens, och floden Neretva som slingrar sig under bron når Kroatiens södra kust, Neretva delta och piratstaden Omis som vi passerat under vår dag i Split.

  Vi äter en typisk lunch från regionen med dryck inkluderat.

  Middag på hotellet 19.00-21.00. Musik och underhållning. SPA och relaxavdelningen är öppen på hotellet.

 6. DAG 6 MÅNDAG

  Makarska Riviera, Biokovo naturpark eller egna strövtåg och avkoppling vid strand och stad

  Denna dag hämtar vi andan något och reflekterar över våra senaste dagars upplevelser, före morgondagen kommer att ta oss ner till södra Kroatien. Dagen lämpar sig för bad, strövtåg i staden eller varför inte en lättare vandring tillsammans med oss i de tjusiga Biokovobergen!? Även om man inte är en ” sol- och bad människa”, så finns det oändligt många fina platser att slå sig ned vid längs stranden. Och det är en tacknämlig plats när man finner skydd under de stora och doftande tallträden som kantar strandpromenaden. En bok, en vilstol och med träden som tak och fågelkvitter som musik. Det kan vara en av många sköna avkopplingar en dag som denna. Våra personliga och lokala guider har mängder med tips att ge er på plats. Men även vi som finns på kontoret vid bokning, har koll på alla gränder och stråk dit vi reser. Slå oss gärna en signal – oavsett vad ni funderar över.

  Middag på hotellet 19.00-21.00. Musik och underhållning. SPA och relaxavdelningen är öppen på hotellet.

 7. DAG 7 TISDAG

  Ståtliga Unescostaden Dubrovnik och den lilla byn Mlinis grönskande oas väntar vårt besök

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet i Makarska och kör mot södra Dalmatien där ståtliga Dubrovnik väntar på att få berätta sin historia. Här guidas vi genom gamla staden och dess byggnader och monument. Flertalet är från medeltiden och framåt med stildrag från gotik, renässans och barock. Sedan 1979 finns gamla staden uppförd på Unescos världsarvslista. Sevärda byggnader är många av de romersk-katolska kyrkorna, Katedralen, St. Blasius kyrkan men även Rektorspalatset från 1200-talet, Sponzapalatset (Divan) från 1500-talet och ringmuren från 1100-talet. Staden smyckas av många vackra fontäner, skulpturer och statyer på de små torgen. Vi njuter av denna vackra stad som återhämtat sin forna skönhet efter inbördeskriget 1991-1995, då den skadades svårt.

  Mot eftermiddagen går bussen vidare mot kustorten Mlini som blir vårt hem under två dagar. Det är en liten by vid havet som fått namnet efter ordet “kvarn”, eftersom det tidigare funnits flera vattenkvarnar som försåg området med vatten. Före vi äter middag tillsammans har ni tid att koppla av i denna grönskande oas av cypressträd.

 8. DAG 8 ONSDAG

  Sagolika Montenegro förtrollar med sina vackra medeltida platser Kotor, Budva och Perast

  Efter en skön natts sömn med ståtliga cypresser och morgonvakna fåglar utanför fönstret, beger vi oss till grannlandet Montenegro. Vi kommer till staden Kotor, som är en av de bäst bevarade medeltida städer i östra Medelhavet. Tvåtusen år av historia har lämnat spår efter sig genom den arkitektur man finner; byggnader, torn, gator, torg, stadsmurar, portaler och kyrkor. Själva staden Kotor är omgiven av en 4 km lång ringmur och sedan 1979 är staden upptagen på UNSECOS världsarvslista. Vi vill gärna dröja kvar i denna charmig plats, men siktar vidare mot en liten med närmast sagolik plats. Det är ”Perast”, som också den återfinns på UNESCOS lista. Perast ligger i en fjord, omgiven av höga berg. Det sägs vara Europas sydligast fjord och är listad som en av världens tio vackraste. Det är en sagolik juvel, utan överdrift.

  Många har troligen hört talas om den montenegrinska kustorten Budva. Den är mest känd för sin skönhet och många kända personers vistelser här. Vi tar oss direkt till den gamla staden ligger på en liten halvö och representerar en skattkista av kulturarv. Här korsas små gator och torg med byggnader, bland annat Sv. Tjorica, Sv. Ivan med flera. Runt omkring ligger restauranger, cafeer och en mängd med butiker, många trendiga och lite dyrare. I Budva ligger också den kända halvön Sv. Stefan som tidigare beboddes av pirater men som idag fungerar som lyxhotell.  Även Budva gamla stad finns med på UNESCOS världsarvslista.

  Lunch med dryck igår under dagen. Middag på egen hand i Mlini.

 9. DAG 9 TORSDAG

  Vi säger farväl till Kroatiens kust och Montenegros vackra fjordar - och välkomnar den mångkulturella exotiska staden Sarajevo

  Tidig frukost och avfärd från Mlini mot staden som ofta kallas “Europas Jerusalem”, Sarajevo. Här har de bysantinska, ottomanska, romerska, venetianska och habsburgska rikena lämnat sina arv. Staden omskrivs som en kulturell smältdegel och har pga av sin multikultur blivit nominerad av Unesco som världsarv. Vi upptäcker tillsammans denna historiskt intressanta och inte minst färgsprakande stad. Framförallt den gamla delen, “Bascarsija”. Här finner vi kyrkor runt varje hörn, små slingriga gränder som överraskar med något. Vår personliga guide berättar om stadens belägring på 90-talet och  om sin egen flykt från snipers och faror, med målet att överleva och nå Sveriges gräns. Det är en gripande och ovärderlig berättelse som ger både historien och det egna livet perspektiv.

  Staden har återhämtat sig fysiskt från det mesta av krigsskadorna vid inbördeskriget, men dras med fattigdom, sår och minnen av hur det en gång varit. Många har säkert hört talas om “Skotten, i Sarajevo”, det som utlöste första världskriget 1914. Landet har härjats mycket och under många århundraden tillbaka, vilket vår guide ger oss en bra inblick i.

  Förutom staden och landets brokiga historia som utgör en del av dess själ än idag, så finns det mycket som besökare att njuta av i staden. Här finner vi bland annat landets mest välbevarade hamam bad – turkiska bad – handgjorda turkiska mattor, tyger i alla dess mönster, porslin, konstverk och handgjorda bruksmaterial av koppar. Ett intressant besök för den konst och mattintresserade, är ett privat museum med handgjorda mattor. Och den som vill vara säker på att återvända till denna fashinerande stad, bör smaka några droppar dricksvatten ur fontänen i gamla staden. Ryktet säger att den som dricker detta vatten, garanterat kommer att återvända hit.

  Kvällens middag äter vi tillsammans (ingår) och är på en av stadens bästa restauranger, där den bosniska maten visar kvalitet och fantasi. En fin kväll att minnas före vår hemresa nästa dag.

 10. DAG 10 FREDAG

  Nationalparken Bjelascnica, SPA på turkiskt hammam bad eller strövtåg i staden

  Ännu en dag ligger staden framför våra fötter. Fram till klockan tre. I dag njuter vi av egen tid i staden för att kanske besöka några av de platser som ni fattade tycke för under gårdagen. Vill ni besöka det turkiska badet behöver det bokas dagen före. Vår guide har tips på andra platser så som kyrkor, museum med mera att besöka för den som är intresserad.

  Denna sista dag har ni möjligheten att besöka byn Lukomir i Bjelascnica där man arrangerade vinter OS 1984.  Här gör vi en lättare vandring i underbar terräng, och äter en bosnisk lättare lunch före vi reser tillbaka till vårt hotell för att förbereda vår hemfärd.

  Avresa från Sarajevo stad till flygplatsen cirka kl: 16.15. Transfer endast 20 minuter från hotellet.

Pris & Datum

Avresa Hemkomst Pris Boka
2020-04-15 2020-04-24 15.590:- Boka
2020-05-06 2020-05-15 15.990:- Boka
2020-10-07 2020-10-16 15.590 Boka

Boende

Hotell Dalmacija ***

 • Standard: 3-stjärnigt
 • Antal rum: 190
 • Dubbelrum, enkelrum, svit med badkar (ej dusch)
 • Apartment
 • Rummen ligger placerade på sidovy till havet
 • Hiss till alla våningsplan
 • Balkong på alla rum
 • Avstånd havet: rakt utanför
 • Avstånd centrum: 450meter
 • Avstånd flygplats: 70 km
 • 25 meter utomhuspool (rundformad)
 • Internet på hotellet (ej rummen)
 • Gym, bankomat, restaurang, stor lounche med bar
 • Hotellet bjuder oftast på hotell underhållning ca 3dagar per vecka för alla hotellets gäster.
 • Hotell Dalmacija ligger beläget vid Makarska strandpromenad.Hela strandpromenaden kantas av restauranger, barer och butiker.
 • Galleri: https://www.hoteli-makarska.hr/en/our-hotels/hotel-dalmacija