Smaker som dröjer sig kvar

Mat & Vinresa

Mat och vinresa till Kroatien

Pris Fr. 11.990:-

Mat och vinresan till Kroatien överraskar i smak

Kroatien är en stigande stjärna bland många andra gastronomiska destinationer i Europa. Låt längtan ta er till ett gästvänligt land med ljuvlig mat och läskande droppar vin.

Mat och vinresa till Kroatien har vi nu arrangerat under åtta år. Vi testar viner med klass, äter hemlagad mat och kryddar menyerna med kultur, natur och historia under veckan. Vi besöker vingårdar på öar, i inland och vid kusten samtidigt som vi bor bekvämt på 4-stjärnigt hotell med pool direkt vid havet, i den pittoreska byn Makarska från 1500-talet. Välkommen till en resa i skördetid. Varsågod och njut.

 

Highlights

Mat och vinresa till Kroatien. Landet är en stigande stjärna bland många andra gastronomiska destinationer vi har i Europa. Här finns många riktigt bra kvalitetsviner, som vi oftast inte har möjligheten att prova hemma i Sverige. Inte minst pga att landets export är mycket liten. Även maten har hög kvalitet, mycket tack vare de färska råvaror som finns, framförallt fisk och skaldjur samt grönsaker året om.

Mat och vinresan besöker tre olika vinodlare som själva berättar om sin produktion och några utvalda viner. Tillsammans har vi våra egna reseledare som även berättar om Kroatiens historia generellt men också om de specifika platser som vi besöker. Veckan avslutar vi med att njuta av en mer personlig middag som några lokala kockar tillagat.

Dessutom kommer ni ha möjlighet att följa med på någon av våra utflykter – Dubrovnik eller Split. 

Mat och vinresan går till en av kroaternas egna favoritplats, den charmiga kuststaden Makarska, som inramas av de fantastiska bergsmassiven Biokovo och grönskande skogar. Staden ligger 6 mil söder om staden Split och vi bor på det 4-stjärniga hotell Meteor beläget direkt vid havet. Endast en liten promenadstig skiljer hotellet från stranden. Vi bor ett stenkast från den gamla stadens kärna, cirka 250 meter. Strandpromenaden kantas av restauranger, butiker kafeer, bagerier, gallerier, en liten marknad och mycket mer. Här är även utbudet av hälsobehandlingar stort.
Vi reser alltid med direktflyg. Se KRORES flygtider“. Är ni en grupp kan ni boka en egen gruppresa/medlemsresa och skräddarsy efter egna önskemål.  Titta gärna in på vår sida om “Rekommendationer”, så får ni en liten känsla av vad andra som rest med oss tyckt.

Grupper: ring eller mejla förfrågan.

Varmt välkomna hälsar KRORES Mat och Vinresa

Reseprogram

 1. Dag 1 Lördag

  Mat och Vinresa till Kroatien. Ankomst till Makarska Riviera och 4-stjärniga hotell Meteor

  På flygplatsen möter vår guide upp vid ankomsten. I bussarnas vindruta ser ni KRORES plakat. Busstransfertid, se “Flyginformation”. Framme på hotellet bärs ditt bagage upp till ditt rum. Ni checkar personligen in genom att lämna in passet i receptionen. Det får ni tillbaka dagen efter.

  Visa mer

  Välkomstmöte – i konferensrummet tillsammans med vår personal. Alla hälsas välkomna och ni får träffa oss och era medresenärer i gruppen. Här ger vi information om utflykter, vad man kan göra under veckan, sevärdheter och informerar om andra praktiska detaljer som kan vara bra att känna till.

  Middag på lokal restaurang (ca kl: 19.00). Direkt efter vårt välkomstmöte går vi en kort promenad till en närliggande liten restaurang. Här äter vi en 2-rätters middag och smakar två passande viner till maten. Denna första kväll får vi möjlighet att bekanta oss med varandra.

 2. Dag 2: Söndag

  Tid för egna aktiviteter, stadsrundtur och kanske en vinprovning på torget?

  Tid för egna aktiviteter, stadsrundtur och kanske en vinprovning på torget?

  Denna dag har ni fritt för egna äventyr och ni upptäcker snabbt att Makarska har mycket att erbjuda. I denna pittoreska kuststad strosar vi genom medeltida gränder och njuter av atmosfären vid rivan, torget och den lilla hamnen.  På 1500-talet omgavs torget av en mur som idag kantas av vackra byggnader i barock och med den vita stenen från Brac.
  Visa mer


  Stadsvandring kl: 11.00-12.00 respektive 12.00-13.00. Vi går från hotellet längs med rivan och in till centrum av Makarska stad. Våra guider berättar lite mer om staden, sevärdheter och trevliga platser att besöka. Ni får även en liten orientring om staden för att lättare hitta under veckan.

  Du kan också passa på att testa någon av hotellets hälsoaktiveter, ta ett skönt dopp i det resa havet eller kanske simma i hotellets inomhuspoolens (30 grader). Ett annat tips är att boka någon form av SPA—massage, pedikyr, manikyr etc. Fråga våra guider om tips.

  Nära torget finner ni bland annat en wineshop värt ett besök, men ni kan också besöka en trevlig bar med extra fina viner “Spina Bar” som ligger på Kalelarga gatan.

 3. Dag 3: Måndag

  Vi gör en härlig båtresa till ön Brac för att besöka öns mest kända vinproducent, som bjuder på "vinnarviner" och elegant vinkällare.

  Brac. Kl: 08:45-18.00. Idag reser vi med båt ut till den gröna vackra ön Brac. Här besöker vi en av öns större och mer kända vinproducenter. Vi besöker deras vinkällare och provsmakar tre olika viner. Efter vår vinprovning intar vi en dalmatinsk tvårätters lunch i den rustika vinkällaren. Under dagen får vi även tid att stanna till vid den kända sandstranden “Zlatni rat” (=Det gyllene hornet”) och på hemresan kan ni njuta av en skön båttur på 2 timmar, före vi anländer Makarska igen. (Utflykten ingår)

   

  Visste Du att ett av vinerna vi provar vunnit pris för Världens Finaste vinetikett i London 2012? Vinet heter “Stina”. Vi berättar historien om vart namnet kommer ifrån, och besöker platsen där vinet produceras.

 4. Dag 4: Tisdag

  Vi reser till marknaden i Zadvarje, besöker Imotskis röda och blåa sjö, för att resa vidare till familjen Grabovac och prova mousserande viner med smaker som lämnar längtande spår i gommen.

  Imotski. Kl: 09.00-17.00. Denna tur skall ta oss till inlandet Imotski och Grabovac. Resan genom bergen tar oss förbi en marknad i byn Zadvarje. Här stannar vi till och ni får tid att botanisera bland allt ifrån vitlök och snaps, till levande grisar. Därefter går bussen vidare till Imotski, där vi låter oss faschineras av den vackra blå och röda sjön. Vår guide berättar om dessa naturfenomen.

  Vi reser vidare mot området Grabovac och familjen med samma namn. Här produceras en stor mängd vita och röda viner, samt ett väl godkänt mousserande vitt vin. Modern i familjen är naturligtvis den bästa kocken, och vi har tillsammans planerat den meny ligger på bordet. – Vi kan inte låta bli att fresta er med namnet på vår valda dessert “Hladni vjetar”=den kyliga vinden. Den sveper som en vind genom gommen och lämnar en ljuvlig eftersmak. När våra magar hämtat sig från dessert, det grillade köttet och goda droppar vin, lämnar vi familjen och reser vidare till hotellet. (Utflykten ingår)

 5. Dag 5: Onsdag

  UNESCO staden Dubrovnik, ett paradis på jorden

  Dubrovnik: kl: 08.00-18.00. Efter frukost reser vi mot staden Dubrovnik, som George Bernard Shaw menade var paradiset på jorden. Längs med kustvägen söderut kör vi förbi intressanta historiska platser som vår guide berättar mer om. Framme i Dubrovnik väntar staden att få berätta sin spännande historia från 1400-talet till modern tid.

  Resan inkluderar buss, öronsnäckor vid guidning, svensktalande guide, ej lunch. Pris: ca 520Kn (=675Sek)

 6. Dag 6: Torsdag

  Vi äter middag tillsammans med några lokala kockar som tillrett en middag, som är typiskt att äta hemma hos en alldeles vanlig familj i Kroatien, längs med kusten.

  Makarska. Kl: 19.00-22.30. Vi promenerar  till en mindre Konoba i Makarska där vi träffar några lokala amatör kockar. De har tillrett en typisk dalmatinsk varmrätt och våra reseledare berättar om sitt förhållande till den kroatiska matkulturen, dess traditioner och varför det är viktigt att bevara de nationella rätterna. De kanske fortfarande tillagar maten när vi dyker opp, men då tar vi en skål av deras hemmagjorda egna vin. Vi promenerar själva tillbaka till hotellet när vi själva önskar. (Utflykten ingår)

  Split stad och det vackra Palatset Diocletianus från 300-talet                                                 

  Split: Kl:08.30-17.00. Vad passar inte perfekt än att näst sista dagen resa en dryg timme bort, till Kroatiens näst största stad som är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och palatset från 300-talet. Från den palmkantade marmoresplanad når vi stadens shoppingstråk. Guidning av palatset och staden från förhistorisk till modern tid.  Egen tid för strövtåg, shopping med mera. Resan inkluderar buss, svensktalande guide, ej lunch. Pris: 350Kn.(= Ca 450Sek)

 7. Dag 7: Fredag

  Landsbytur med goda smaker och intryck från förr "Back to Past"

  Landsbytur: Kl: 08.00-13.30. Efter frukost väntar en resa som tar oss genom inlandets bergslandskap på väg till familjen som väntar att ge sin berättelse från flera generationer. Mat, kultur och natur är dagens tema. (Bussresa 1tim/väg). Resan inkluderar buss, svensktalande reseledare + engelsktalande värd, rejäl lunch. Pris: 420Kn.(= Ca 542Sek)

   Seniorvandring vid Biokovo bergens skog och natur
  Biokovo: Kl: 08.00-15.00 Idag passar vi på att resa med buss mot naturparken Biokovo. Vi åker inte upp och genom parken, utan vi håller oss på längre höjdmeter. Vi åker i minibussar som tar oss till vår startpunkt. Vår vandring håller på cirka 3 timmar. Vi går från 300 möh till 700möh. Det är bra grus- och jordvägar, och vi vandrar i lugn takt tillsammans. Utsikten över det adriatiska havet och staden Makarska är belöningen för dagen. Vår medhavda picknick tar vi när vi kommer till vårt mål; här njuter vi precis så länge som vi känner för. Utrustning: bra, stabila skor krävs. Ej lågskor. Strumpor ett krav. Ryggsäck. Gärna stavar om man är van med det. Sittunderlag. 1 liter vatten per person, snacks. Resan inkluderar buss, vandringsledare, lunchpaket. Pris: 300Sek.

 8. Dag 8 Lördag

  Hemresa—Tack för en fin vecka med oss och trevlig hemresa

  Hemresa och utcheckning. Se vår Infotavla med uppdaterad information gällande er hemresa (utcheckning, frukost, avresa, regler kring handbagage mm).

  Välkommen åter hälsar vi alla./ KRORES TEAM

3 = PRISER OCH AVGÅNGAR

Våra resor går att boka här på nätet. Vid bokning på telefon tillkommer en serviceavgift på 195:-. Man får även tillgång till olika erbjudanden när man bokar via hemsidan. Det kan vara rabatt på utflykter eller annat. Aktuella erbjudanden ligger alltid synliga på hemsidan.

Bokar du på internet får du en bokningsbekräftelse samt faktura skickad till din mejladress. Du får även dina resehandlingar, reseprogram m.m mejlat ca 7 dagar före avresa.

OBS! Du ansvarar själv för att registrera dina uppgifter om namn enligt ditt pass. Är ditt namn felstavat vid bokningen av resan tillkommer ändringsavgift hos oss och flygbolaget.  Det är även ditt ansvar att se så att alla dina uppgifter stämmer på bekräftelsen.

Avresedatum och priser
Seniorresan 9/9 12.590:-
Seniorresan 7/10 11.990:-

TILLÄGG ENKELRUM: 2.500:-  per vecka (Dubbelrum eget bruk)
TILLÄGG EXTRA VECKA: 5.990:- per vecka och person.

Flyg från Arlanda, Skavsta, Kastrup och Landvetter. Läs mer om “Våra flyg”. 

** Avresa från Göteborg: Vid ankomst kommer KRORES chaufför och möter upp er på flygplatsen. Vid avresa möter KRORES chaufför upp er på hotellet. Ni är själv ansvariga att se så ert bagage håller rätt vikt, samt att ert boardingkort är intakt. Läs mer om “Våra flyg”. 

Flygtider, flight nummer samt busstransfer. Läs mer på “Våra flygresor”
Läs mer om vårt hotell Meteor, 4-stjärnigt.

Pris & Datum

Avresa Hemkomst Pris Boka
2019-09-25 2019-10-02 12.990:- Boka
2019-10-23 2019-10-30 11.990:- Boka

Resfakta – flygtider och avgångar
Fr. Arlanda – Split kl: 09.25-12.10 (Norwegian) Onsdag
Fr Split – Arlanda kl: 13.00-15.40  (Norwegian) Onsdag

Fr Kastrup-Split kl: 08.05-10.20 (Norwegian) Onsdag
Fr Split-Kastrup kl: 11.05-13.20 (Norwegian) Onsdag

OBS! Samtliga priser avser del i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 2.500:-

Boende

Hotell Meteor****

 • Standard: 4-stjärnigt
 • Dubbelrum, enkelrum, svit med badkar (ej dusch)
 • Handikapprum 3 st (dusch)
 • Flertalet rum har sjöutsikt
 • Hiss till alla våningsplan
 • Balkong på alla rum
 • Avstånd havet: cirka 10 meter.
 • Avstånd centrum: 100 meter
 • Avstånd flygplats: 70 km
 • 25 meters inomhuspool (klor)
 • 25 meter utomhuspool
 • Internet på hotellet (ej rummen)
 • Wellness, bastu, gym, bankomat, frisör, shop, smyckesbutik, cafe, restaurang, konferensrum och samlingslokaler bland mycket mer.
 • Hotellet bjuder oftast på hotell underhållning ca 3dagar per vecka för alla hotellets gäster.
 • Hotell Meteor ligger beläget vid Makarska strandpromenad.Hela strandpromenaden kantas av restauranger, barer och butiker.
 • Galleri: https://www.hoteli-makarska.hr/en/our-hotels/hotel-meteor 
Extra vecka

Extra vecka

Lägg till en extra vecka på samma hotell, eller välj att resa veckan efter eller före till Dubrovnik. Du kan också välja en annan Temaresa. Läs...
KRORES Trygg

KRORES Trygg

Att bli sjuk i ett främmande land. Det finns tillfällen då man kan känna sig utelämnad och sårbar, oavsett ålder och resvana. Då man inte förstår...
Svensktalande guider

Svensktalande guider

På vårt resmål har vi alltid svensktalande guider vid utflykter och på vårt hotell, som finns tillgängliga dagligen. Vi kan vara uppemot fem svensktalande reseledare på...