Lyxiga dagar 2019

Kulinarisk Kryssning i Kroatien

Unik kryssning med vinprovning till några av skärgårdens vackrast öar

Pris Fr. 25.990:-

Mat, vin, historia, bad och avkoppling - genom sju vackra öar

Kryssningen genom den adriatiska skärgården bjuder på många vinprovningar av kvalitet, lokala smaker från övärlden, besök på några av de mest intressanta öarna och med ett boende ombord på den lyxiga träkryssaren. Tillsammans njuter vi på havets vågor, i juni och september månad.

Kulinarisk kryssning i Kroatien. Kulinarisk skärgårds kryssning till sex vackra öar där vi smakar det bästa av öarnas mat och vin. Öarna Vis, Brac, Hvar, Korcula, Palmizana, Peljesac & Primosten. Men även Split, Trogir och Skradin. Vi har valt ut (för oss) de mest unika öarna där vi besöker erkända vinproducenter, provar olivljor och tillagar rätten “peka” tillsammans, och inte minst, vi deltar i en Wine Work Shop, med vår duktiga sommelier som lär oss mer om kroatiska viner. Missa inte denna unika kryssning.

Highlights

Vi besöker de fantastiska öarna Hvar, Brac, Korcula, Peljesac,Vis, Primosten, och platserna Split, Trogir och Skradin.

Ön Hvar har blivit utsedd till en av världens sex vackraste öar. Brac har en mycket intressant vin historia sedan 1600-talet, producerar den vita stenen som bland annat Vita Huset i Washington är byggt av. Ön har många små familje producenter av vin, och vi besöker en av dem. I närheten finner vi även damen som designar “Lady Gagas” kläder (!) och hinner med ett besök på ett stengalleri.Ön i söder, Korcula kan skryta med att platsen sägs vara Marco Polos födelseort. Och vinerna som produceras här har även svensk anknytning.

Visa mer

Peljesac är den region med framförallt röda viner. Om vädret tillåter så styr vi mot ön Vis, som öppnades för allmänheten först 1989, och var dessförinnan militärt område. Ett av de viner vi kommer att provsmaka finns lagrat i den berömda “Titos” tunnel. Också det en intressant historia.Primosten norr om Split har sedan en tid tillbaka fått stora delar av sina vinslätter uppsatta på världskulturarvs listan. Och slutligen så besöker vi de två UNESCO platserna – Split och Trogir, där vår guide ger en fin berättelse om dess urspung. Vi beundrar bland annat palatset från 300-talet.

Resan vi gör, är på många sätt unik. Vi har satt samman intressanta kulturella UNESCO platser, med några av de bästa och mest kända vinproducenterna i landet, och försökt sätta ihop en så smaklig meny som möjligt, med prägel av de olika öarnas specialiteter. Och vi börjar vår resa med att få en god inblick i Kroatiska viner av KRORES sommelier (utbildad vid London Wine Academy) genom en liten “Wine Work Shop”.

Reseprogram

ölasdklaskdölasdkölasd

 1. Day 1

  Diocletianus stad från300-talet till en wine workshop hos "De Vino"

  Kryssningen går från Diocletianus Palats från 300-talet till den mest omtyckta rivieran, Makarska. Här väntar en havsnära wine workshop på “DiVino” och en 2-rätters.
  Visa mer


  Ca kl: 12.00 kliver vi ombord på träkryssaren ”Svalan” i UNESCO staden Split och dess hamn. Turen går till omtyckta Makarska Riviera som vi ankommer ca kl: 17.00, där en första Wine Workshop (2,5h) väntar oss, i elegant miljö vid havet, “DiVino”. Vi provar våra första droppar och får en guidning av Kroatiens viner av vår duktiga sommelier Jure. Efter 2,5 timme, ca kl: 20.30 kommer vi att äta helstekt lamm och njuta av en speciellt hemgjord efterätt i en närliggande ekologisk restaurang, “Peskera”. Kvällen ligger öppen för att upptäcka på egen hand. En skön njutning är att bara strosa längs rivan. Hjärtligt välkommna!

 2. KORCULA – kryssningen styr mot Marco Polos födelseplats, där svensk ättlingar står för dagens vinprovning på eleganta “Korta Katarina”.

  Dag 2: MAKARSKA—KORCULA

  Efter en första natts god sömn och tidig frukost (07.00) beger vi oss mot den vackra ön Korcula i södra Dalmatien, känd som Marco Polos födelseplats. Vi äter lunch ombord. Framme i Korcula (ca 14.15)besöker vi en av öns mest kända vinproducenter med svensk ättlingar i vinfamiljen, “Korta Katarina”. Vi njuter av 3 viner med tilltugg i en vacker miljö. Efter goda droppar får de som önskar en guidning av öns historia, och egen tid före skepparen med fru bjuder in oss till en speciell middag ”Igor & Irena” (ca 20.00). Därefter Korcula i nattskrud för nattsuddaren.

 3. Kryssning i Kroatien, mat och vinresa, matresa, vinresa, kryssnin – Krores

  Tre öar på en dag: Vyer genom vackra Peljesac och droppar av dessertvin i rustik vinkällare hos “Matusko” avslutas med fiskmiddag i Hvar´s vackra hamn. 

  Dag 3: KORCULA-PELJECAS-HVAR

  Efter frukost ombord tar båten oss en kort bit över (1,5h) till den lilla halvön Peljesac, som är känd för sina oranga vinfält med rödvinsproduktion. Vinproducenten vi besöker är den mest kända i området “Matusko”, och vinkällaren bjuder på en härligt rustik känsla. Förmiddagen bjuder på provsmakning av 2 viner samt ett dessertvin, typiskt från Kroatien. Därefter tar vi oss tillbaka till båten (0,5h). Vi äter lunch ombord (12-14)och seglar vidare mot den vackra ön Hvar, och staden med samma namn. Vi ankommer ca 17.30 och har fri tid i den vackra staden fram till ca 20.00, då vi äter en 2-rätters middag.

 4. Kryssning i Kroatien, mat och vinresa, matresa, vinresa, kryssnin – Krores

  Vi besöker vinkällaren under havsnivå på en av världens vackraste öar, Hvar och fortsätter resan till pittoreska staden och ön Vis, där Titos tunnel bjuder på droppar av “Lipanovic”.

  Dag 4: HVAR-VIS

  Efter vår frukost åker vi buss (30min) till vinkällaren som ligger under havsnivå, som också tillhör vinproducenterna av högsta klass “Zlatan Otok”. Vi provar 2 viner med tillbehör (10-12). Efter detta morgon besök väntar vår kapten för att ta oss vidare till den lilla charmiga ön och staden Vis, drygt 2,45 h bort. Ön har varit militärt område tom 1989 och vi testar vinet “Lipanovic” och upplever vinkällaren vars tunnel hört till Tito tiden. Efter det friska vinet avslutas kvällen med middag (20.00) på en strandnära ”konoba” i staden. Kännetecknande för denna ö är stillheten och den harmoniska atmosfär som kommer av det gamla och genuint bevarade på ön. 

  ALTERNATIV: Om vädret inte tillåter kommer Vis att uteslutas. Istället kommer vi då att resa till ön Solta. Kanske även den botaniska ön Palmizana. Motsvarande innehåll som ovan.

 5. Kryssning i Kroatien, mat och vinresa, matresa, vinresa, kryssnin – Krores

  Gröna ön Brac med vinproduktion sedan 1600-talet bjuder på “den vita stenen”, och vinsmakning hos den unga familjen “Senkovic” som gör vin med hjärta och passion.

   Dag 5: VIS-BRAC (BOL)

  Båten seglar efter frukost vidare mot ännu en känd ö—Brac. Ön är känd för sina stenbrott och produktion av den vita vackra stenen, som man byggt delar av vita huset av bland annat. Men också sin mycket tidiga och stora vinproduktion från 1600-talet. Vi ankrar i lyxorten Bol och äter lunch ombord på båten. Vid ankomst (12.45-16.00) har vi ledig tid för bad eller vad som faller er in. Omkring kl: 16.00 reser vi med buss till den lilla byn Neresicsza, som tidigare varit administrativt centrum på ön. Här omringas vi av vinodlingar och i denna lilla och blygsamma by, besöker vi en ung familj “Senkovic” som lyckats med sin passion för vinproduktion. Åter i staden Bol för 2-rätters middag ca kl:20.00. Egen tid och kanske ett härligt nattdopp?

 6. Kryssning i Kroatien, mat och vinresa, matresa, vinresa, kryssnin – Krores

  UNESCO platsen Trogir, Primostens kulturskyddade vinslätter, det eftertraktade vinet “Bibic”, slowfood på landet – och provning av olivoljor med matlagning av rätten “peka”avslutar dagen.

   Dag 6: BRAC-TROGIR-PRIMOSTEN-SKRADIN

  Vår sista mat- och vintur avslutar vi stort! Vi anländer och ankrar i UNESCO staden Trogir ca kl: 12.45. Här lämnar vi vår kapten och kliver ombord på buss som tillsammans med vår följeslagare Silvana tar oss genom Primosten vinslätter och till den stiliga gården “Bibic” och vinet med samma namn. Platsen heter Skradin. Vinet Bibic är mycket känt och ägaren Alen har lyckat med sin vinturism och även med export till USA. Till vår vinproving av deras 3 viner, så smakar vi på Bibic slowfood (tapas). Besöket varar ca 1,45 h.

  Efter detta speciella besök och härliga plats med goda smaker reser vi vidare till en familj “Bakulo Dvor”. Här prova vi några olivoljor och deltar (till viss del) i middagens matlagningen för kvällen (ca 18.00). Vi är med när ”peka” tillagas och njuter i gott sällskap. Tid att uppleva Trogir i nattkostym för den nyfikne.  

 7. Kryssning i Kroatien, mat och vinresa, matresa, vinresa, kryssnin – Krores

  Cityguidning av UNESCO platserna Trogir och Split, shopping och besök på den stora markanden avslutas med en sista middag tillsammans ombord på “Svalan”.

  Dag 7: TROGIR-SPLIT

  Efter frukost tar vår guide Silvana med oss på en kortare guidning av Trogir stadskärna (30min) före vår båt seglar vidare mot Split. (för den som önskar). Avgång Trogir-Split kl: 11.00. Ankomst Split kl: 13.41. Ombord njuter vi av vår sista lunch tillsammans. Åter i Split får vi en guidning på 45 minuter genom Diocletianus Palats från 300-talet (frivilligt) och egen tid för shopping, besök på marknaden dagen före morgondagens hemresa. Capatains Dinner sista kvällen ombord ca kl: 20.00. Split by night tillsammans – en skön avslutning på denna 8 dagars kryssning. 

 8. Kryssning i Kroatien, mat och vinresa, matresa, vinresa, kryssnin – Krores

  Vi säger adjö till vackra Kroatien, “Svalan” med kapten och besättning, och så klart vår guide och sommelier. Väl mött igen!

  Dag 8: SPLIT HEMRESA

  Vår sista morgon tillsammans och vi tar farväl av våra resekamrater, guide, kapten med besättning och det vackra landet Kroatien. En resa som förhoppningsvis givit mersmak av mat, viner och landets spännande kultur, historia och underbara natur. God resa hem och välkommen åter önskar vi från KRORES.

  Kryssning i Kroatien, mat och vinresa, matresa, vinresa, kryssnin – Krores

  Vi säger adjö till vackra Kroatien, “Svalan” med kapten och besättning, och så klart vår guide och sommelier. Väl mött igen!

  Dag 8: SPLIT HEMRESA

  Vår sista morgon tillsammans och vi tar farväl av våra resekamrater, guide, kapten med besättning och det vackra landet Kroatien. En resa som förhoppningsvis givit mersmak av mat, viner och landets spännande kultur, historia och underbara natur. God resa hem och välkommen åter önskar vi från KRORES.

äaösldäölasädölasäöd

Pris & Datum

Boende

Extra vecka

Extra vecka

Lägg till en extra vecka på samma hotell, eller välj att resa veckan efter eller före till Dubrovnik. Du kan också välja en annan Temaresa. Läs...
KRORES Trygg

KRORES Trygg

Att bli sjuk i ett främmande land. Det finns tillfällen då man kan känna sig utelämnad och sårbar, oavsett ålder och resvana. Då man inte förstår...
Svensktalande guider

Svensktalande guider

På vårt resmål har vi alltid svensktalande guider vid utflykter och på vårt hotell, som finns tillgängliga dagligen. Vi kan vara uppemot fem svensktalande reseledare på...