Rundresa i romarrikets spår

Dalmatien – en romersk provins på Balkan

En kvalitetsresa med upplevelser av kultur, historia och natur.

Pris 18.995:-

Fashinerande möten med romersk kultur och ljuvlig natur

Vi förtjusas av den natursköna Kroatiska kusten och besöker forntida romerska städer med mäktiga monument, men även byggnader med stark krydda av engelskt 1700-tal. Våra sinnen insuper arkitektur men även porlande vattenfall och imponerande bergsmassiv.

Resan följer den natursköna kroatiska kusten från Dubrovnik i söder till staden Zadar i norra Dalmatien. Vi lär känna fornminnen från grekisk, romersk och bysantinsk tid, men också byggnader med en stark krydda av engelskt 1700-tal. Vi besöker de forntida romerska städerna Narona norr om Dubrovnik, Salona strax utanför Split, den lilla staden Trogir med sin gamla stadskärna från grekisk tid, som finns med på Unescos världsarvslista. En av höjdpunkterna blir ett besök i Split och kejsar Diocletianus stora palats. Anläggningen är ett av den senromerska kejsartidens mäktigaste monument och idag ett av Kroatiens världsarv. Vi besöker också Kroatiens äldsta stad Zadar, som blev romersk koloni 48 f.Kr och kan uppvisa åtskilliga monument från romersk tid. Näst sista dagen för vi en utfärd till Bosnien och utgrävningarna i Desilo, i Bosnien-Herzegovina, vid gränsen till Kroatien.  Sista dagen avslutar vi med avkopplande upplevelser i de ljuvliga Biokovobergen och den vilda botaniska trädgården där man nyligen funnit spår från Romartiden.

Highlights

Resan följer den natursköna kroatiska kusten från Dubrovnik i söder till staden Zadar i norra Dalmatien. Vi lär känna fornminnen från grekisk, romersk och bysantinsk tid, men också byggnader med en stark krydda av engelskt 1700-tal. Vi besöker de forntida romerska städerna Narona norr om Dubrovnik, Salona strax utanför Split, den lilla staden Trogir med sin gamla stadskärna från grekisk tid, som finns med på Unescos världsarvslista.

En av höjdpunkterna blir ett besök i Split och kejsar Diocletianus stora palats. Anläggningen är ett av den senromerska kejsartidens mäktigaste monument och idag ett av Kroatiens världsarv. Vi besöker också Kroatiens äldsta stad Zadar, som blev romersk koloni 48 f.Kr och kan uppvisa åtskilliga monument från romersk tid.

Näst sista dagen för vi en utfärd till Bosnien och utgrävningarna i Desilo, i Bosnien-Herzegovina, vid gränsen till Kroatien.  Sista dagen avslutar vi med avkopplande upplevelser i de ljuvliga Biokovobergen och den vilda botaniska trädgården där man nyligen funnit spår från Romartiden.

Resan är helt klart unik i sitt slag. Kroatien och andra delar på Balkanområdet har en rik och intressant historia från Romartiden.  Vi gör denna resa för andra gången, då den fick enormt stor uppskattning 2018. Då gavs resan exklusivt till medlemmar av ” Institutet Svenska Romvännerna” i ledning av Allan Klynne, Fil dr. Arkeologi, välkänd författare och ciceron av resor inom området. Fil dr. i arkeologi Adam Lindskog och vår dubbelspråkiga guide Silvana Nosic.  Adam har deltagit i flertalet utgrävningar i Kroatien och andra delar av fd. Jugoslavien och skrivit flera rapporter från landet.

 

Reseprogram

 1. Ciceron Adam Lindhagen, Fil. dr. arkeologi

  Adam har doktorsexamen i Antikens kultur och samhällsliv från Lunds universitet, och har haft postdoktorstjänster vid Uppsala och Stockholms Universitet. Sin avhandling skrev Adam om den antika staden Kale Akte på Sicilien och dess ekonomiska och urbana historia utifrån det arkeologiska materialet. Sedan våren 2018 har han också en masterexamen i juridik från Universitetet i Oslo med en uppsats om förstörelse av kulturarv i väpnad konflikt i Mellanöstern och det forna Jugoslavien.

  Adams arkeologiska forskning är främst inriktad på Sicilien och Dalmatien, framför allt under hellenistisk och romersk tid, med inriktning på ekonomi och handel (utifrån studier av keramik), kulturmöten, vinets roll i ekonomi och kulturmöten, topografi. Han har lett flera arkeologiska utgrävningar och fältprojekt på Sicilien, i Dalmatien och i Villa Adriana, Italien.

  Hans forskning i Kroatien har framför allt koncentrerat sig på vinets roll i produktion och handel på den dalmatiska kusten samt kulturmöten mellan greker, romare och illyrer i Dalmatien, med särskilt fokus på den romerska staden Narona och den grekiska kolonin Issa (Vis). Adam har varit ciceron för arkeologiska temaresor till Kroatien och Sardinien.

 2. Guide Silvana Nosic, Certifierad Turistguide

  Silvana är född och uppvuxen i Sverige och har kroatiska föräldrar. Silvana flyttade tillbaka till Kroatien när hon var 15 år. Hon har studerat till jurist i staden Split där hon bor, och är sedan drygt 10 år utbildad guide i flera regioner i Kroatien. Silvanas intresse och kunskap ligger inom området kultur, historia, mat, vinproduktion och annat som berör livet och förutsättningarna att leva i Kroatien från antiken till modern tid. Hennes kunskap om sitt hemland är stor, och hon kommer att dela med sig av denna tillsammans med Adams kunskap.

 3. Dag 1 Onsdag

  Makarska gamla stad & Kotisina botaniska trädgård med nya utgrävningar

  Ankomst till Split. Vår guide Silvana tar emot tillsammans med vår ciceron och expert inom arkeologi. Vi reser med buss från flygplatsen till Makarska stad. Incheckning på hotellet.

  Vi träffas igen cirka kl: 14.30 för att äta sen lunch och guidas genom den pittoreska stadens gator, torg och St.Peter kyrkan. Därefter beger vi oss upp mot Biokovo naturpark  för att besöka det gamla klostret från 1400-talet som ligger i den vilda botaniska trädgården. Här har man under 2018 funnit de första spåren av Illyrirer. Vi strosar omkring i den vilda botaniska trädgården och Silvana berättar om platsen Kotisina, Biokovobergen och landets förmögenhet – den vita vackra stenen som mycket av den stiliga ar

  Välkomstmöte tillsammans med våra medresenärer, Adam och Silvana.

  Under dagen har ni egen tid att tillbringa på hotellets SPA eller strosa omkring i staden eller ta en skönt dopp i det kristallklara havet före vår gemensamma middag på en omtyckt restaurang i Makarska.

 4. Dag 2 Torsdag

  Dubrovnik och Narona Colonia Julia Narona 

  Tidig frukost serveras kl 06.00-07.00.

  Efter frukost reser vi söderut till den forntida romerska kolonin Narona vid byn Vid nära Metkovic. Här besöker vi det unika arkeologiska museet som är byggt på platsen för de utgrävningar som gjordes 1995 och 1996, då man hittade ett romerskt Augustustempel med bland annat sjutton marmorstatyer av den kejserliga familjen. Promenad runt den välbevarade stadsmuren och lunch i Narona. Efter vårt möte med denna plats reser vi vidare mot Dubrovnik.  Här guidas vi genom gamla staden och dess byggnader och monument. Flertalet är från medeltiden och framåt med stildrag från gotik, renässans och barock. Sedan 1979 finns gamla staden uppförd på Unescos världsarvslista. Sevärda byggnader är många av de romersk-katolska kyrkorna, Katedralen, St. Blasius kyrkan men även Rektorspalatset från 1200-talet, Sponzapalatset (Divan) från 1500-talet och ringmuren från 1100-talet. Staden smyckas av många vackra fontäner, skulpturer och statyer på de små torgen. Vi njuter av denna vackra stad som återhämtat sin forna skönhet efter inbördeskriget 1991-1995, då den skadades svårt.

  Möjlighet att gå upp på muren kvällstid (Inträde: cirka 170Kn) före avresa tillbaka till Makarska som sker cirka kl: 17.30.

  Sen middag på hotellet i Makarska kl: 21.00-22.30.

 5. Dag 3 Fredag

  Split Spalatium och kejsar Diocletianus Palats från 300-talet

  Frukost kl: 07.00-08.00.

  Vi reser mot Kroatiens näst största stad som även blivit utnämnd till regionen Dalmatiens vackraste under tre år – Unescostaden Split.  Den är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och hans palats från sent 200-tal. Palatset är en av de mest välbevarade och största romerska byggnaderna i världen idag. Fynd visar dock att platsen grundlades tidigare, som en grekisk bosättning vid namn Aspálathos. Romarna upprättade senare provinsen Dalmatia, uppkallad efter en illyrisk stam vid namn Dalmatae. Den romerska provinsen omfattade ett större område än dagens Dalmatien och sträckte sig från Istrien i norr till Albanien i söder. Dagens Bosnien och Hercegovina ingick också i den romerska provinsen Dalmatien.

  Vi ägnar en lång heldag åt att uppleva kejsar Diocletianus palats tillsammans med våra ciceroner. Palatset är en av de mest välbevarande och största romerska byggnaderna i världen. Det inrymmer idag butiker, lägenheter, gallerior, restauranger etc. Området är en levande plats där gammalt kulturarv blandas med modern kultur och stadsliv.

  Vi beundrar den vackra St. Domniuskatedralen med kejsar Diocletianus mausoleum, besöker palatsets källare med rester av den gamla akvedukten, samt de så kallade guld-, brons-, koppar och silverportarna. Vi får en förståelse av stadsplanens uppdelning med anknytning till samtliga fyra portar. Vi går in i Palatsets vestibul (entré till kejsar Diocletianus privata bostad), och beskådar det unikt välbevarade Jupitertemplet.

  Efter några timmar med mycket information och intryck, tar vi en skön och välbehövlig lunchpaus tillsammans. Dagen fortsätter med våra värdars berättelser. Om tid finns kan vi besöka det spännande Arkeologiska Muséet i Split under kvällen. Middag i Split före hemresa, inklusive kvalitetsviner.

 6. Dag 4 Lördag

  Solin ”Colonia Martia Julia Salona" och staden Trogir ”Tragurium”

  Frukost kl: 07.00-09.00. Efter frukost reser vi till lämningarna av den antika romerska kolonin Salona, grundad ca 25 f. Kr., där antagligen kejsar Diocletianus föddes. Här finner vi provinsen Dalmatiens enda kända amfiteater, men också teatern, stora delar av den antika stadsmuren, spår av den 2000 år gamla akvedukten, lämningar av badhus, en tidigkristen katedral, doprum med mera. Salona var provinsens huvudstad under det romerska imperiet.

  Vi reser vidare norrut mot staden Trogir där vi börjar med att äta en lunch i gamla staden. Därefter ger vi oss i kast med att besöka den gamla stadskärnan, St. Barbara kyrkan, St. Lovrec-kyrkan från 1200-talet och det Benediktinska Klostret som inrymmer stenmurar, skulpturer från grekisk och romersk tid, vacker mosaik med mera.  Trogir har en grekisk stadsplan och mycket av bysantinsk arkitektur bevarad. Till stadskärnans mest framstående byggnader räknas ?ipikopalatsetKamerlengoborgenLandsportenSankt Laurentius katedralSankt Markus torn och Stadshuset.

  Middag på hotellet i Makarska serveras fram till kl:22.00

 7. Dag 5 Söndag

  Bosnien-Hercegovinas kända bro i Mostar och några vackra muslimska platser

  Frukost kl: 07.00-09.00.

  Denna dag reser vi till grannlandet Bosnien-Hercegovina som har mycket att visa och berätta från romartiden fram till modern tid, då landet präglats av inbördeskrig. Adam har stor kunskap även om denna del från fd. Jugoslavien , då han deltagit i flera utgrävningar i landet och är liksom Silvana mycket förtjust i de vackra och historiskt intressanta platser vi besöker. Framförallt staden Mostar, en plats som väcker starka känslor med en närvaro av sår än idag pga de hårda striderna under Bosnienkriget—i det som kom att kallas slaget om Mostar.  Platsen är fantastiskt vacker med en kombination av gammal osmansk arkitektur och österrikisk stil. Vi äter lunch i Mostar och reser därefter vidare till Blagaj som har Europas största källa, floden Buna, den kulturellt intressanta staden Potcitelj med sin turkiska arkitektur och vattenfallet Kravice.

  Middag i Makarska stad.

 8. Dag 6 Måndag

  Zadar "Colonia Julia Iader" - Kroatiens äldsta stad & Primosten vinfält med vinprovning

  Frukost kl: 07.00-09.00.

  Idag spenderar vi nästan en heldag i Kroatiens äldsta stad Zadar. Staden har många monument från romersk tid och ett flertal kyrkor och palats från medeltiden. Vi besöker bland annat St. Donatuskyrkan, den äldsta katedralen i Kroatien – Sankta Anastasiakyrkan med flera.  Utgrävningar görs ständigt i staden som vilar på romerska lämningar och byggnader. Arbetet är svårt på grund av närheten till vattnet som vill tränga igenom. Lunch i staden. Vi hemfärden stannar vi till vid den lilla orten Primosten, ett kulturskyddat vindistrikt. Vi besöker en familj på landet och smakar några olika sorters vin från området. Vid hemresan stannar vi till vid andra platser beroende på den tid som finns.

  Eftersom morgondagens utfärder kommer att kräva tidig uppstigning för en lång dags upplevelser, så äter vi middag på hotellet.

  Möjlighet att ta ett skönt dopp i inom- eller utomhuspoolen. Kvällen är ledig för avkoppling i staden som åter lever upp under sena kvällstimmar. De lokala invånarna tar gärna sin kvällspromenad utmed Rivieran och stannar till för en kopp kaffe vid någon av stadens mysiga kafeer.

   

 9. Dag 7 Tisdag

  Piratstaden Omis, Sibenik, fortet i Klissa och Krka nationalpark

  Frukost kl: 07.00-09.00.

  Efter frukost startar vår resa till den vackra nationalparken Krka och de porlande vattenfallen. Här njuter vi några sköna timmar på en helt underbart grön och avkopplande plats, för att senare bege oss till staden Sibenik, en Adriatisk pärla belägen vid Krka-flodens delta. Som den äldsta ursprungliga kroatiska staden omnämns den för första gången 1066 under tiden då Krešimir IV var kroatisk kung.  Om stadens rika kulturhistoriska arv vittnar den stora katedralen St. Jakob – den berömda byggmästaren Juraj Dalmatinacs verk – som är under UNESCO:s beskydd, tillsammans med flertalet kyrkor, kloster, palats och fyra fästningar som ”ramar in” staden. Eventuellt kommer vi att besöka en av de fästningar som finns här. Vi äter lunch i den fina staden Sibenik före vi beger oss vidare mot den charmiga orten Omis, den kända piratstaden som har en intressant historia att berätta. Beräknas vara åter på hotellet cirka kl: 19.00.

  Sista kvällen före hemfärd äter vi gemensam middag i staden. Vi har nära att gå hem när man själv önskar avrunda kvällen eller inandas det sista av denna fina plats, och låta alla intryck landa för att senare plocka fram dem

 10. Dag 8 Onsdag

  Hemresa—Tack för en fin vecka med oss och trevlig hemresa

Pris & Datum

Avresa Hemkomst Pris Boka
2020-10-14 2020-10-21 18.995:- Boka

Boende

Hotell Meteor****

 • Standard: 4-stjärnigt
 • Dubbelrum, enkelrum, svit med badkar (ej dusch)
 • Handikapprum 3 st (dusch)
 • Flertalet rum har sjöutsikt
 • Hiss till alla våningsplan
 • Balkong på alla rum
 • Avstånd havet: cirka 10 meter.
 • Avstånd centrum: 100 meter
 • Avstånd flygplats: 70 km
 • 25 meters inomhuspool (klor)
 • 25 meter utomhuspool
 • Internet på hotellet (ej rummen)
 • Wellness, bastu, gym, bankomat, frisör, shop, smyckesbutik, cafe, restaurang, konferensrum och samlingslokaler bland mycket mer.
 • Hotellet bjuder oftast på hotell underhållning ca 3dagar per vecka för alla hotellets gäster.
 • Hotell Meteor ligger beläget vid Makarska strandpromenad.Hela strandpromenaden kantas av restauranger, barer och butiker.
 • Galleri: https://www.hoteli-makarska.hr/en/our-hotels/hotel-meteor