Vandringsresor till Kroatien på bästa tid

Vandringsresor till Kroatien på bästa tid

Kroatien uppvisar sin bästa sida vintertid

Utan överdrift, landet visar en av sina bästa sidor vintertid.

Därför tycker vi INTE om att vandra på sommaren. Om ni frågar oss som bor här.

Skillnaden att vandra i Kroatien under massturismens säsong (juli och augusti) samt varma september (+30C) är enorm. Bäst behållning får man i oktober och november, som båda är vackra månader, mindre turistiga, behagligare klimat (20-25grader), fortfarande badbart och inte minst: många värdefulla skördar sker just nu. Vindruvor, oliver och mandariner  plockas varsamt med hopp om bra proviant för både familjen månader framåt, men även för affärerna inte minst.

Landet befinner sig i återhämtning

Landet ”pustar” ut efter en kort och intensiv säsong av hektisk massturism. Som ändå måste sägas, man är beroende av, för att överleva. Landet blommar återigen upp till vad det egentligen är: naturligt, oförstört och genuint.  Bergen och naturen ligger där stilla och inbjuder med sin återuppstående skönhet. Ibland kan det hända att moder natur överraskar med stilla vindar, nästintill inte hörbara för ett alert öra. Med nästan brännande strålar sol, för att påminna om sin kapacitet. Att vara en del av denna vintertid är kärlek för alla som inser vad jag talar om. För de som uppskattar likaledes.  Att överraskas av detta inbjudande landskap i denna tid, är halva upplevelsen. Det är i stort sett inga som insett tidens möjlighet, förutom vi som bor här och som medvetet väljer Kroatien vintertid.

Lyx i all enkelhet

Att havsbada i november är inte förenat med varma bad, utan omkring 16-19 grader. De som accepterar eller till och med njuter av dessa temperaturer kan se fram emot många sköna kvällsdopp i solnedgång, och efteråt en stunds uppvärmning i hotellets bastu. Livet blir på alla sätt så mycket mera.  Nästintill lyxig i all sin enkelhet. Känslan är stor av att nästan ”äga” en strand eller berg, genom vetskapen att detta är en av de mest kvalitativa tiderna att besöka landet för en vandringsresa.

Färska fångster med kvalitet

Fisket som varit belagt med fiskeförbud under sommarmånaderna återupptas. Färska fångster från lokala fiskare är en vanlig syn längs strandpromenaden denna tid. Några av stadens bästa restauranger är just de som har öppet året runt, och där vi kan njuta av dessa färska fångster.

Drömmer du om vackra vyer?

Är du den som drömmer om höjdmeter med intagande vyer, jaa, då är det absolut under senhösten och vintern du bör resa. Men, funkar det inte i juni, juli, augusti, tänker du!? Att ta sig högt upp? Visst, men. Vi som vandrar dessa månader  (över 1000meter) börjar ofta vandringen kl 06.00 för att undvika den stilla heta luften som redan hälsar oss välkomna vid 9-tiden, för att stanna kvar och krama ur vår energi.

En oexploaterad tid är här

Softa vandringar som mer påminner om långa promenader utan nämnvärd stigning, de är fullt njutningsbara  under de heta månaderna. Men för att komma högre upp i bergen, jaa, då skall man tänka till flera gånger. Vad vill jag ha ut av vandringsresan? Oavsett så flaggar vi varmt för denna oexploaterade tid – vår, höst och vinter, då naturen hälsar oss genuint välkomna till många olika upplevelser, från berg och hav till stad och land.

Vi vet säkert vad vi talar om. Ring gärna om ni har några funderingar. Hälsningar från Eva Karlsson, VD och grundare av KRORES och delvis boende i Kroatien. Ledare för våra vandringar i Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro.

Läs mer på “Underbar Novembervandring” och “Vandring till Kroatien” eller se alla våra vandringar på “Kategori Vandringsresor”