Olivoljan – en av världens finaste! Men vad händer med alla övergivna olivlundar?

Olivoljan – en av världens finaste! Men vad händer med alla övergivna olivlundar?

Olivoljan är något som kroaterna kan vara stolta över. Oliver odlas även det i Dalmatien och det sägs att den kroatiska olivoljan är den bästa i världen. Oljan används nästan i all mat och är en basvara i det kroatiska skafferiet. Den används inte bara till matlagning, även som hårinpackning, mot narig och torr hud.
Nästan varje familj har tillgång till den finaste oljan genom vänner och bekanta, om de inte själva har egna plantage. Förr i tiden var det inte helt ovanligt att en familj hade 10.000 buskar. Idag är ett plantage på 250 buskar mycket. Överallt runt omkring i Kroatien kan man se övergivna gårdar med stora ytor av olivträd. Majoriteten av detta kommer att tillhöra historien då flertalet hus och mark inte har juridiska ägarpapper på fastigheterna. Detta innebär att tusentals hektar med mark av olivträd inte kommer att kunna brukas nu eller i framtiden. Många familjer vägrar att skriva under några papper.

Dessutom—att leva på ett olivplantage i Kroatien—och ha som inkomstkälla är idag omöjligt. Lokalbefolkningen har endera inte råd, eller så har de eget tillverkat. Det betyder att det enbart är olivolja med konsumtion för turismen. I Kroatien importerar man olivolja för ca 50 kuna per liter, och för att det skall vara lönsamt med en lokal produktion så bör de säljas för ca 70 kuna per liter.

Det är ett sorgligt kapitel att tänka på—alla dessa övergivna olivträd som aldrig någonsin dör, men de står där helt ensamma pga av olika familjetvister mm. Det vi idag kan göra är att besöka någon av de plantage som faktiskt finns. Krores arrangerar utflykter till några fina men enkla plantage runt om i Kroatien.
Detta ingår i våra Mat, Vin och Kulturresor.