Kroatiens vinproduktion

Under 1990-talet har andelen privata producenter som satsar på kvalitetsvin ökat markant i Kroatien. Drygt 2 miljoner hektoliter produceras från en odlingsareal om cirka 59 000 hektar. Vinlagen klassificerar viner i tre kategorier: stolno (bordsvin), kvalitetno (kvalitet) samt vrhunsko (hög kvalitet). För att ett vin ska få rätt att tillhöra någon kategori måste det få en viss poäng vid en obligatorisk sensorisk analys.

Kroatiens vinodlingar är delade mellan kustområdet, Primorska Hrvatska, och det bergiga inlandet, Kontinentalna Hrvatska. Inlandsregionen är uppdelad på sju distrikt: Zagorje-Medjimurje, Prigorje-Bilogora, Plesivica, Moslavina, Pokuplje, Slavonija och Podunavlje. Odlingarna ligger ofta på sluttningar mellan floderna Sava och Drava. Produktionen domineras av vita viner av laski rizling (grasevina), traminer, riesling, chardonnay och pinot blanc.

Slavonija är mest känt som leverantör av ek till Italiens stora fat, botti, men försöker att återetablera sig som vinproducerande region. Störst framgång har hittills varit med traminer och riesling.

Kustområdet har ett utpräglat medelhavsklimat och här görs främst röda viner av både importerade och lokala druvsorter. I Istra i norr, görs bland annat viner av cabernet sauvignon, merlot och teran (refosco). Malvasia är den dominerande gröna druvsorten. Lätta och fruktiga vita viner av zlahtina görs i Hrvatsko Primorje. Söderut, längs den dalmatiska kusten, görs skilda vintyper av den blå plavac mali. Från halvön Peljesac, norr om Dubrovnik, kommer de röda vinerna Postup och Dingac , det sistnämnda gjort på delvis torkade druvor och med en viss sötma. En annan specialitet är Prosek, som görs av torkade druvor. Vinet har ofta en tydlig restsötma.

Många av kustområdets vita viner görs av lokala gröna druvsorter som posip, grk, bogdanusa, marastina och vugava, den sistnämnda en specialitet från ön Vis. Den blå druvan crljenak kastelanski uppmärksammades rejält i början av 2000-talet då DNA visade att druvan var identisk med zinfandel och primitivo.