SPLIT: Kaštel Lukši?

SPLIT: Kaštel Lukši?

” Den botaniska trädgården & skolan”

Den botaniska trädgården på skolan “Ostrog” i Kastela Luksic datera tillbaka till 1976, då skolan byggdes. Den täcker en yta av 4 hektar och grundades som ett tack till elever och lärares entusiasm. Till en början fanns inte några större ambitioner med att skapa en trädgård, men med tiden nådde den en enorm kvalitet och värde, i och med ett stort antal exotiska arter, som för första gången gick att skåda i Kroatien. Skolan uppfördes 1986 som ett skyddat Natur monument.

Plantornas gruppering formades enligt den geografiska och ekologiska tillhörighet och syfte. Några mer viktiga arter är grupperade enligt: Mediterranska autotonous plants, swampy plants, medicinalväxter, subtropiska och tropiska plantor på skyddade områden.

Olivplantorna består av 13 olika sorter, som förutom de inhemska inkluderar även Franska, Italienska och Spanska, vilka representerar ett speciellt värde i trädgården. Dessa olivträd sändes som present till skolan, av världsorganisationen FOA.

Träden tillhör 122 familjer och är representerade av över 15.000 specimen of seedlings. Så, denna trädgård, tillsammans med den i Trsteno och Lokrum (utanför Dubrovnik) är ett rikt och kvalitative horticultural object, för denna del av Adriatiska kusten.

” Här finner vi även det äldsta olivträdet i Kroatien. Det är 1500 år gamalt och är ett skyddat naturvärde i landet. Trädet härrör troligen från södra Italien eller Grekland, p g a att det tillhör en sort som vanligtvis inte växer i denna del av Europa, vilket gör det hela mer intressant”