DUBROVNIK – Trsteno Arboretum:

DUBROVNIK – Trsteno Arboretum:

”En av de finaste trädgårdarna i denna del av Europa”.

Trsteno Arboretum är beläget 30 km norr om Dubrovnik och är det mest kända arboretum i Kroatien. Denna plats är otroligt vacker att njuta av. Parken ligger på en höjd alldeles invid det Adriatiska havet. Trädgården har mer än 300 arter av träd och ett betydande antal plantor från Medelhavsområdet och hela världen. Tillsammans med den stilrena arkitekturen från Gotisk renässans, så gör detta trädgården till en av de finaste i denna del av Europa.

”Att ö h t kunna se trädgården idag, kan betraktas som ett mirakel”

Den botaniska trädgården grundades 1492 av den Guetic familjen och var i dess ägo till 1600-talet, och de använde platsen som sitt sommarboende fram till att den beslagtogs av den kommunistiska staten i fd. Jugoslavien. Trädgården anlades av den lokala nobla familjen som från sjökaptener begärde att föra med sig frön och plantor från deras resor. Det exakta årtalet för Arboretum är dock svårt att säga, men 1492 är det året då en 15 meter akvedukt till trädgården konstruerades. Denna akvedukt används fortfarande och är helt fantastisk.

Att ö h t kunna se trädgården idag, kan betraktas som ett mirakel. Under det Jugoslaviska inbördeskriget invaderade Serbiska marinfartyg och flygplan platsen, och bombade trädgården den 2:a och 3:e november 1991. Fram till denna dag kan man se ett fåtal Mexikanska palmträd som lever, även om deras yttre skal ser ut som Charcoal Även huvudbyggnaden i den botaniska trädgården förstördes, liksom orten Trsteno. Detta skedde p.g.a av den egna Jugoslaviska armens armebåtar och  flygplansattacker. Arboretum sattes i brand och stora delar av den förstördes. Även år 2000 skadades gården ytterligare pga av en skogsbrand som förstörde cirka 120,000 kvadratmeter av området.

Faschinerande är att trädgådens stolthet, de 500 åriga orientaliska träden överlevde både krig och brand. Dessa tillhör de mest unika av sin sort i hela Europa. Arboretum kräver en särskild plats bland botaniska trädgårdar, då den följer fem århundraden: en grönskande utveckling från den Gotiska renässansen, renässans barocken och romantiken fram till idag.