BIOKOVO BERGEN:

BIOKOVO BERGEN:

Kotisina: – ”Trädgården med tolv månaders blomning”

Biokovo botaniska trädgård ”Kotisina” är en park av vildvuxna plantor, så väl som kultiverade arter från andra regioner. Trädgården är belägen i den mest vackra delen av den orörda naturen, vid slätterna från Biokovobergen och strax ovanför den lilla byn ”Kotisina”. Trädgården integreras med Biokovo Nationalpark och täcker en yta av 16,5 hektar och ligger på en höjd av 350-500 m.ö.h.

Enligt original idén av Dr. Jure Radic (1920-1990),född i Baska Voda, en fransiskaner, präst och forskare, så har trädgården framställts som ett ”minibiokovo”, med syfte att popularisera, forska, observera, skydda och vårda växtlivet i Biokovo. Dr. Jure var oerhört förtjust i den vackra naturen, bergen, växterna och det Adriatiska havet, ända sedan barnsben. Under hela sitt liv, fram till 1990, har han bedrivit ett numera erkänt arbete för detta område. Tack vare denna eldsjäl blev Biokovo klassat som naturreservat 1981.

I den naturliga miljön av en relativt liten yta, så finns olika ”habitats”, bergarter, gullies, sheercliffs, arable land, så väl som en intressant canyon ”Proslap”, med ett vattenfall med samma namn, vilken är torr större delen av året, förutom vid tunga vattenfall, då den glänser med sin skönhet.

Besökare kan göra sig bekant med över 300 olika Biokovoplantor – alltifrån typiska Mediterranska till alpina, varav många är inhemska. En del av området av trädgården är plantor från ett vidare område – exotiska plantor så väl som agrikulturella och medicinska örter.

Vid ingången till trädgården, alldeles bredvid klippväggen, finns den välbevarade väggfasaden från ett 1700-tals ”slott”. Och, lite längre bort finns hus som står kvar, daterat tillbaka till ”ancient times”.